Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň.
Mám problém s pochopením riešenia príkladov podobných tomuto→
Uvažujme pod-množiny S a T vektorového podpriestoru R^3, ktoré sú určené takto. Máme rozhodnúť či množina S resp. T je lineárnym podpriestorom R^3.
S={(x,y,z); x^2 + y^2 =0}
T={(x,y,z); x^2 + z^2 =1}
Odpovede by mali byť S- ano T- nie
Pozeral som do skrípt, ale stále som neprišiel na to, ako mám takýto problém riešiť. Akým spôsobom. Definíciu podpriestoru a jeho podmienky poznám. Ale nikde tam nevidím nejak súvisloti, podľa čoho to presne určiť :/
Teda množiny S a T sú neprázdne.
A pokiaľ sa nemýlim aj keď vynásobím vektory skalárom, tak predpokladám že sú množiny uzavreté vzhľadom k operácii násobenia aj sčítania vektorov skalármi :/
Chcel by som vedieť teda nejaký slušný postup ako na to prídem aj v iných prípadoch, nie len v tomto.
Ďakujem za pomoc.
http://msleziak.com/vyuka/2012/la/04vpry.pdf
Na kraji si vyhľadaj podpriestory. Sú tam v podstate dve podmienky, ktoré sa neskôr zlučujú do jednej. Podľa mňa stačí overiť tie.
Skriptá som už pozeral rôzne.
Vo všetkých sú zrejme tie isté podmienky, ak sa jedná o tú istú problematiku. Takže podmienky a kritéria poznám.
Ide mi skôr o tú jednoduchšiu interpretáciu problematiky.
Ahoj, píšeš:
010010 napsal(a):
A pokiaľ sa nemýlim aj keď vynásobím vektory skalárom, tak predpokladám že sú množiny uzavreté vzhľadom k operácii násobenia aj sčítania vektorov skalármi :/
Jak předpokládáš? To je právě to, co máš ověřit - uzavřenost na ty operace.
Andrejka3 napsal(a):
Ahoj, píšeš:
010010 napsal(a):
A pokiaľ sa nemýlim aj keď vynásobím vektory skalárom, tak predpokladám že sú množiny uzavreté vzhľadom k operácii násobenia aj sčítania vektorov skalármi :/Jak předpokládáš? To je právě to, co máš ověřit - uzavřenost na ty operace.
Ja viem. Ale ja vidím všade, že ako keby všetky množiny boli uzavreté na operácie. A všetky nemôžu byť podpriestorom.
Známe množiny ako: R,I,Q,Z,N sú všetky uzavreté na operácie nás. a sčít.
↑ 010010:
Píšeš:
Známe množiny ako: R,I,Q,Z,N sú všetky uzavreté na operácie nás. a sčít.
I není uzavřené, .
Edit: Je to jedno, nevím vlastně, jak si definujete I.
To je ale jiné tvrzení než že R,Q,Z,N jsou podprostorem .
Vektorový prostor V nad tělesem T se píše takto: . Uzavřenost na násobení skalárem je tato podmínka:
.
Všimni si, že tam jsou dvě množiny - jedna je - množina vektorů, - množina skalárů.
V našem případě, máme . To se implicitně předpokládá. Takže těleso je .
není podprostorem nad tělesem . Protože:
volme skalár .
.
Podobně, není podprostorem a podobně lze ukázat, že
R,I,Q,Z,N nejsou podprostory :
.
Upřesním ten konec.
Andrejka3 napsal(a):
↑ 010010:
Podobně, není podprostorem a podobně lze ukázat, že
R,I,Q,Z,N nejsou podprostory :
.
Chtěla jsem napsat.
... a lze ukázat, že nejsou podprostory . Bez těch ''mocnin'' by to platilo triviálně, protože v prvé řadě musí být podprostor (jeho nosič) podmnožinou toho prostoru (jeho nosiče).
edit:
Ať nemám pocit, že jsem nic nevysvětlila, dám řešení pro množinu T={(x,y,z); x^2 + z^2 =1}
Stránky: 1