Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, dovolil jsem si do příspěvku napsat více výroků, protože bych chtěl poprosit o jejich kontrolu. Díky
Zapište pomocí kvantifkátorù a) následující výrok, b) negaci následujícího výroku:
1. Je-li x komplexní číslo, pak z toho, žže x^2 je reálné, plyne, žže také x je reálné.
negace:
2. At je celé číslo c jakékoliv, číslo c^2+c je vžždy sudé
negace:
3. Pro kažždé reálné číslo x existuje dvojice reálných čísel y,z taková, žže x+y=2 a y+z=2
4
negace:
4. Pro kažždou trojici reálných čísel a,b,c, kde a různé od 0, má rovnice ax^2+bx+c=0 reálný kořen
negace:
5.Kdykoliv jsou reálná čísla a,b taková, žže platí a+b=1, pak alespoň jedno z nich je většší nebo rovno 1/2
negace: ![kopírovat do textarea $(\forall(a,b)\in \mathbb{R})(a+b=1)\wedge [ (a< 1/2) \wedge (b< 1/2) ]$](/mathtex/d9/d9b9c9dd04aa7c53d70fb8938a5ca6c3.gif)
6.Pro vššechny dvojice reálných čísel x,y platí: je-li x+y=2 a y>=x, pak také 1>=x
negace: 
Zdravím,
celé jsem nekontrolovala, jen drobnosti k zápisu:
\not{\in}
\neq
Řekla bych, že ve všech (nebo skoro) neměníš při negaci kvantifikátor "všechno
" na "existuje alespoň jeden
". Zkus se ještě podívat do materiálů a snad více témat nebude na závadu (a klidně v sekci VŠ). A zřejmě tobě dochází baterka v klávesnici :-)
↑ Google:
Podle mě
1) přestože v textu není kvantifikátor zmíněn, věta má obecný charakter a měl by být obecný kvantifikátor.
pak v negaci chybí kvantifikátor taky.
2) zápis 
negace 
zbytek: u všech negací jsou špatně kvantifikátory - zbytek zápisu jsem neluštil