Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny,
Prosím pomohl by někdo stímto příkladem učitel nám napsal na tabuli takovou rovnici:
{y}=4*10na-2*sin2pí*(8{t} - 5{x})
a řekl nám k tomu že máme určit amplitudy výchylky,periodu,frekvenci,vlnová délku a rychlost vlny a že k tomu budem nejspíš potřebovat rovnici vlnové délky a nějak je porovnat vůbec netuším jak na to moh by mi prosím někdo z vás pomoci s řešením a vysvětlit mi jak se k řešení dostanu ?
moc prosíím a předem děkuji
↑ johny239:
Zdravím :-)
rovnice máš tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3 … %9Bn%C3%AD
a používaš tuto upravu, kterou jsem kopirovala z odkazu. Když "zrcadlově" porovnáš své zadání s rovnici výchylky (kterou máš označenou jako y (v odkazu je u), měl bys odečíst všechno. 
Pokud bude nějaký zádrhel, tak se určitě ozví tady. OK?
↑ Ivana:
Paráda děkuji moc prosím vás mohla byste mi k tomu jěště něco říci ?
Jak jste prosím postupovala a došla k těm jednotlivým veličinám ? Jak jste vyčetla z té rovnice že úhlová frekvence je 16pí, fekvence 8Hz a tak já tomuhle absolutně nehovím.
Jinak děkuji moc za vše.
↑ johny239:pomůže to ? : 
↑ Ivana:
Super určitě moc jste mi pomohla děkuju moc za všechno me porad nějak nedocházelo ze vycházím v původní rovnice y=ym*sin omega*t.
Já tuhletu rovnici prostě v té co nám zadal pan učitel neviděl ale těďka už chápu.
Paráda děkuji moc za vše mnohokrát.
↑ Ivana:
Zdravím omlouvám se ale jěště bych měl dotaz ohledně vlnové délky jak tam máte vzorec lambda=1/5.
Tu 5 vím tu jste vzala z té původní rovnice a prosím Vás co ta 5 vyjadřuje?
Předem děkuji.
↑ johny239: Pomůže toto :-) ? 
↑ johny239:Ještě pozor na rozdíly mezi veličinami :
... doba, za kterou se rozechvěje bod M ("zpoždění za zdrojem Z")... jednotkou jsou např. sekundy
... je perioda kmitání, doba, za kterou se průběh vlnění opakuje
...jednotkou jsou také např.sekundy
... je frekvence = počet period za 1 sekundu...jednotkou jsou např. Hz, kHz
vlnová délka v metrech = délka vlny
Držím palce :-)
Stránky: 1