Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj pomuzete mi prosim s timto prikladem?
Injekční stříkačka má plochu pístu S1 = 1,2 cm2 a plochu otvoru S2 = 1 mm2. Jak dlouho bude voda vytékat ze stříkačky, bude-li na píst působit síla 5N a posune-li se o celkovou délku l = 4 cm? Vnitřní tření zanedbáme, stříkačka leží ve vodorovné poloze.
Dekuji
↑ gekoncik:
No jesti ji talčíš silou F po dráze l, tak ji předáš elkeovou energii E = F*l. Pokud mohou zandebat vnitřní tření a pokud můžu zanedbat projevy viskozity (což je v tomto případě při tak malém otvoru silně nerealistické, ale budiž), tak veškerá tato energei přejde v kinetickou energii té vody. Takže bude platit
ró odpovídá hustotě použité kapaliny. A pokud vytéká rychlostí v, tak ji to zabere takovýto čas
Čas sem vyjádřil jako podíl objemu a objemové rychlosti. Z těchto rovnic lze již dopočítat, výsledný čas T.
↑ Ivana:
Zdravim. To není úplně dobře. To není rychlsot vytékající vody, ale rychlost pohybu pístu. To jsou dvě rozílné hodnoty.
Rychlost vytékající vody v lze spočítat právě z toho,co jsem uvedl
tedy
↑ Ivana:
Je ale asi zjevné, že když tam bude něco hodně těžkého (rtuť), tak to zkrátka pod stejnou silou poteče pomaleji. Ale koneckonců, když je v zadání psáno "voda", tipul bych hustotu na 1000 kg/m^3
↑ gekoncik:
Musim souhlasit. Doba T pak výjde zhruba 5,4s. Taky bych tipnul, že to vystříkne rychle. Ale do rychlosti formule to možná ještě bude mít kousek :-)
↑ gekoncik:↑ rughar:... Oba Vás zdravím a děkuji za opravu-
tady je tedy příklad celý a správně (původně jsem zapomněla odmocnit )
↑ anonymka16:
zdravím,
myslím, že je překlep při převodu 4 cm na metry. Souhlasí to? Děkuji.
------------------------------
Ivanu zdravím a děkuji za řešení.
↑ jelena:Ano:) děkuji.