Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
prosím, vysvětlil by mi někdo jednotlivé kroky postupu, jak vypočítat tuto inverzní matici?
Zadání:
Vypočítejte inverzní matici k matici A (metodou elementárních řádkových úprav) a ověřte správnost výsledku.
Při výpočtu inverzní matice použijte kontrolní součty. Pomoci jednotkové metody.
Výsledek:
= ¼ A
Děkuji.
Zdravím,
v tomto tématu jsou odkazy na obě metody (pomocí řádkových úprav - to máš provádět dle zadání a pomocí determinantu - to snad používáš). Svůj výsledek také můžeš překontrolovat.
Myslím si, že inverzní matice má mít stejný počet prvků jako původní (tedy nejsem si jistá, zda používáš správně postup s využitím determinantů.
↑ tomka:
Minimálně zde jsou návody na oba způsoby bez ohledu na počet prvků (4x4 úplně stejně jako 3x3).
Když jsem to zkoušel metodou škrtnutí prvního řádku a prvního sloupce, tak mi to vyšlo.
Tož otázka - co Tobě vyšlo. Zkus pro začátek vložit své zadání do WA, abys měl jistotu, že řešení bude a jak bude vypadat.