Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přeji pěkný den,
prodírám se logaritmickými výrazy celý den a narazil jsem na jeden, kterému na první pohled rozumím, ale už vůbec nerozumím, jak bych ho měl vyřešit. Prakticky se jedná o jednoduché zadání:
0,5*log(16) - 0,25log(25)
a tento výraz mám následovně upravit na: logaritmus přirozeného čísla a logaritmus zlomku ve zkráceném tvaru. Jsem pevně přesvědčený, že si tento příklad vystačí s obyčejnými logaritmickými větami, avšak já už dnes nemám buňky na jeho vyřešení. Pomohl by někdo?
↑ ado130: To jsi ale použil neekvivalentní úpravu. Takže jsme furt na začátku, každopádně děkuji, že jsi ochoten mi pomoc. :)
↑ ado130: Totiž příklad 0,5*log(16) - 0,25log(25) by se dal zapsat takto log([4] / [25^0,25]), tys to zapsal jako podíl. :)
↑ ado130: Takže to je logaritmus zlomku přirozeného čísla. Ale furt nevím, jak to upravit tak, abych měl jenom logaritmus přirozeného čísla. Jinak tohle už je správné a děkuju.
↑ Mr.Pinker:Děkuju za radu :)