Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 10. 2012 17:15

Katerina6
Zelenáč
Pozice: student
Reputace:   

vepsané a opsané útvary

2)Kouli je opsán rotační kužel, jehož výška se rovná šestinásobku poloměru koule r. V jakém poměru jsou povrchy obou těles?

1) Do rotačního kužele je vepsána koule, jejíž povrch se má k obsahu podstavy kužele jako 4:3. Vypočti
velikosti úhlů osového řezu rotačního kužele.

Prosím o výpočet

#2 29. 10. 2012 09:56

marnes

Re: vepsané a opsané útvary

↑ Katerina6:

2)Kouli je opsán rotační kužel, jehož výška se rovná šestinásobku poloměru koule r. V jakém poměru jsou povrchy obou těles?

1) načrtni si osový řez dané situace, tj rovnoramenný trojúhelník ABC - AB základna - a do něj kružnici. Tato kružnice se dotýká základny v bodě K a ramene v bodě L a má střed S.

2) Trojúhelníky SLC a KBC jsou podobné
SC = 5r
SL = r
CK = 6r

a potřebujeme KB

z podobnosti plyne $\frac{KB}{SL}=\frac{CK}{CL}$ kde CL vypočítáme z pravoúhlého trojúhelníku CSL.

Zbytek už snad zvládneš

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 29. 10. 2012 10:29

marnes

↑ Katerina6:

1) Do rotačního kužele je vepsána koule, jejíž povrch se má k obsahu podstavy kužele jako 4:3. Vypočti velikosti úhlů osového řezu rotačního kužele.

Opět náčrtek jako ve příkladě předešlém
Ze zadání plyne $\frac{4\pi r^{2}}{\pi R^{2}}=\frac{4}{3}\Rightarrow R=r\sqrt{3}$

kde r je poloměr koule a R je poloměr podstavy

Dál si volím $r=10$, pak $R=10\sqrt{3}$

Počítám úhel u vrcholu C v trojúhelníku SCL $tg\alpha =\frac{SL}{CL}$

SL=r=10

$CL=\sqrt{SC^{2}-r^{2}}$

SC=v-10

dále platí $\frac{v}{CL}=\frac{R}{r}$ - vyjádříš v, zjistíš SC, zjistíš CL, vypočítáš alfa a pak už je to snadné

Třeba navrhne někdo něco jednoduššího

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 29. 10. 2012 11:34

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ marnes:

Zdravím,

zdá se, že mám o něco jednodušší postup pro (2), jelikož využívám jen podobnosti.

Už mne včera nebavilo opakovat pravidla a vyzývat k samostatnosti + použití tlačítka Hledat, tak to učiním dnes: ↑ Katerina6: (ne, že by to začalo bavit :-)

#5 30. 10. 2012 08:59 — Editoval Cheop (30. 10. 2012 10:43)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ Katerina6:
Oba příklady jdou řešit pomocí analytické geometrie
Ukázka řešení př. 1)
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-10/83972_osor.png

Nikdo není dokonalý

#6 30. 10. 2012 09:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

sleduji, že jsem přehodila číslování úloh a můj odkaz je pro úlohu (2). Opravila jsem ↑ v příspěvku 5: a přidala text úlohy.

Ještě přidám k (1)

1) Do rotačního kužele je vepsána koule, jejíž povrch se má k obsahu podstavy kužele jako 4:3. Vypočti
velikosti úhlů osového řezu rotačního kužele.

Zde je vhodné uvažovat, že střed kružnice vepsané leží na ose úhlu. Tedy pokud spojím bod v základně A se středem S, mám trojúhelník AOS (ve značení kolegy ↑ Cheop:), ve kterém je tangens polovičního úhlu při základně $\mathrm{tg}(\angle SAO)=r/R$.

↑ Cheop: můj obdiv :-)

Kateřině to je ovšem srdečně jedno :-) pokud by se objevila, tak ať dá do pořádku témata, co založila.

Zápatí