Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, potreboval bych prosim Vas poradit,jak vypocitat uhel mezi telesovymi uhloprickami krychle. Nejak jsem se zasekl, vim ze telesova uhlopricka je a\sqrt{3} ale nevim jestli se ty dve uhlopricky protnou v jejich stredu,to jsem zjistil ze ne,jelikoz mi po dosazeni do cos vety vysel cos vetsi nez 1. Poradite prosim ?
Ahoj ↑ stavic:,
Skus nakreslit tvoju kocku
.
Lahko najdes nejaky rez ktory obsahuje 2 relesove uhlopriecky.
Staci?
napis tvoj cely postup, prosim.
Oblznik ktoreho strany a uhlopriecka su dlzky
.
Obrazok tu hned da, ze hladany uhol
ti da 
a to vdaka Pythagorovej vety.( co je jednoduchsie ako cosinusova veta)
Tak to porovnaj z tvojim vysledkom ....
Poznamka: pochopitelne je jasne, ze vsetky telesove uhlopriecky sa pretinaju v jednom bode ( to je chyba malej nepozornosti ze si pisal toto:↑ stavic:ty dve uhlopricky protnou v jejich stredu,to jsem zjistil ze ne)
Dobre pokracovanie.
Ano trojuholnik co ty uvazujes nie je pravouhly,
ale ten co ja som uvazoval je, preto je tam ten uhol 
A ked ho vyjadris, konecnu odpoved najdes tak, ze to vynasobis 2-my.
Vidis to?
Inac si to nakresli, je to "polovica" toho trojuholnika v ktorom pouzivas cosinovu vetu.
( to je pekne v matematike, ze mozes mas viacej metod na riesenie)
↑ vanok:
odpust,ted mi doslo jak to myslis a mas pravdu..pokud ale ten trojuhelnik rozpulim,mam tam preci strany a/2,a/2,a
/ 2 ne ? vysel ti vysledek take 70,54..° ? at vim jesli jsem resil spravne..ikdyz oni vlastne ty dve uhlopricky maji 2 uhly ze? jeden je tech 70 a druhy doplnek do 180,nemylim-li se
Ano, teraz je vsetko v poriadku.