Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
snad už se na to někdo neptal přede mnou, hledala jsem a nenašla. Mám zjistit, jestli řada n!/(n^n), n --> oo, konverguje nebo diverguje. Tuším, že bude konvergovat, mohl byste mi prosím někdo poradit kritérium, kterým se to dá zjistit, ne samotné řešení? Nějak jsem se do toho zamotala... Už jsem zkoumala řadu n!/(5^n) pomocí podílového kritéria a ta diverguje. Bohužel se mi to tentokrát podílovým kritériem nějak nedaří.. Prosím o radu. Máme to sice jako nadstandardní úkol, ale chtěla bych to umět vyřešit.
↑ nanny1:
Použij limitní podílové kritérium, ať se zbavíš faktoriálu. Jinak ano, tato řada konverguje.
↑ Aquabellla: Hm hm, zbavila jsem se faktoriálu, zbylo mi (n^n)/((n+1)^n). Mám teda napsat jmenovatel jako sumu - binomickou větu, pak můžu vytknout n^n, v čitateli mi zbyde 1 a jmenovatel jde k nekonečnu, limita je teda 0 a tudíž řada konverguje..? Nebo jsem vedle?
Edit: Teď na to koukám, to asi nepůjde, když jsem si to rozepsala, pokud vytknu n^n, zbyde mi v limitě 1 + samé nuly (jestli to vidím dobře..), takže 1/1 a to je asi špatně, když to konverguje. :(
↑ nanny1:
Dobrala jsi se ke správnému tvaru:
Exponent se nám nehodí, přepíšeme si tvar na
Dáme si substituci: , takže se nám limita změní takto:
Použijeme L'Hospitala:
Teď už stačí dosadit a vyjde konkrétní číslo menší jak jedna, takže původní suma konverguje.
jde to udělat i jinak .....
což po uprávě dává
což evidetně platí jelikož máš vztah ,že geometrický průměr je vždy menší roven průměru aritmetickému
což zní
a jelikož pro n >1 platí
tak tvoje limita konverguje
vidím že než jsem se popral se sepsáním řešení je tu už další nu což snad ti pomůže i toto
↑ Mr.Pinker: Super, děkuju moc, pojem geometrický průměr jsem neznala, to je fakt užitečná věc. Jinak jestli se ještě můžu hloupě zeptat - v tom aritmetickém průměru je (n + 1)/2. Zrovna ta jednička je tam proč? Protože je to nejmenší možné n? Takhle se to dělá standardně? Omlouvám se, ještě jsem se s tím nesetkala a na Wiki to není.
↑ Brano: Hmm.. Tak v tomhle se vůbec nechytám. Kde se vzalo (n - 1)! ještě tuším, ale jak jsi přišel na (n/2)^(n-1), to fakt nevidím. :( Zkoušela jsem limitní srovnávací kritérium a nikam jsem se nedostala, protože jsem tu limitu nedokázala nijak kloudně rozložit.
Upravila jsem výraz vytknutím n na (n-1)!/n^(n-1) a tu dvojku tam nějak nemůžu dostat. :(
Ještě mě napadla jedna věc: U toho podílového limitního kritéria se výraz dal upravit na (n^n)/((n+1)^n), což se dá zapsat jako ((1/(1+(1/n)))^n, což je e^(-1) a to je taky menší než jedna. Jde to takhle taky udělat? :)
↑ nanny1:
ano
↑ nanny1: som tam dal, lebo sa mi to tak hodilo; potom
.
no a ta AG nerovnost v tomto pripade hovori:
len taka poznamka, ze preco sa geometricky priemer vola geometricky:
poznas Euklidove vety? http://cs.wikipedia.org/wiki/Eukleidova_v%C4%9Bta
Zoberies si usecku a na nej bod
, tak ze
a
, urobis Talesovu kruznicu
nad
a kolmicu
na
prechadzajucu bodom
a oznacis bod
(tam su dva body, tak vyber jeden). Usecka
ktora ma z Euklidovej vety dlzku
je isty sposob robenia priemeru
. Ocividne je dlzka
mensia, alebo rovna ako polomer kruznice
, cize
, pricom sa da lahko vsimnut, ze rovnost nastava iba ak
.
Tato nerovnost as potom da indukciou zovseobecnit na tento vztah: http://cs.wikipedia.org/wiki/Nerovnost_ … Fm%C4%9Bru
Pripadne si pozri anglicku verziu a najdes aj dokazy.
Stránky: 1