Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čau, podle čeho se určuje ta zeleň? A proč tam dopisuji čísla, co se navzájem stejně vyruší? http://imageshack.us/photo/my-images/708/zelenvci.jpg/
↑ Fredy.00: potřebuješ daný výraz upravit na druhou mocninu dvoučlenu
pokud máme příklad
a potřebujeme to vyjádřit jako závorka na druhou plus mínus něco, tak je nutné daný výraz nějak upravit (ale ekvivalentně - to je jak jsi psal o tom, že se stejně vyruší)
výraz
nám připomíná
, ale úplně tomu tak není, protože 
to pro nás ale problém není, můžeme k
vhodně připsat
(0 - je to ekvivalentní úprava)
takže dostáváme 
je to jasné?
↑ Fredy.00: jistě že je to potřeba, ať už výraz
nebo
,
tak při umocnění je třetí člen
, proto se to
(které doplníme) "zabalí" do závorky a zbude
vně závorky, aby byla rovnost zachována
ve tvém případě dopisuješ
tak ta
se zabalí to závorky a zbude -4, kterou třeba sečteš s ostatními čísly a převedeš na druhou stranu
je to tak jasné?
a prosím neposílej mi PM, já pokud mám čas, tak se koukám na fórum, ale když nejsem u počítače nebo nemám čas, tak ti to stejně nepomůže
↑ Fredy.00: pokud máš výraz
tak ho upravíme na

protože ![kopírovat do textarea $a\(x \mp \frac{b}{a}\)^2=a \[x^2 \mp \frac{2b}{a}x+ \(\frac{b}{a}\)^2 \]$](/mathtex/6e/6e4ff788e6247a218866c63936ccd617.gif)
tak 
když upravíme ![kopírovat do textarea $a\[\(x \mp \frac{b}{a}\)^2-\(\frac{b}{a}\)^2\]$](/mathtex/8d/8d8f61650aa5b4d5493ede54db4f1bdd.gif)
tak hledané číslo je
při tvaru 
příklad: doplňte na druhou mocninu dvojčlenu výraz 
vydělíme 2 
teď protože
je
tak 
takže přičteme a odečteme
neboli 
upravíme
ještě upravíme 
zkouška
to sedí
přímo pro tvůj příklad
protože
tak 
takže hledané číslo z výrazu
je 
příklad je tedy jednodušší
zadání stejné, jen výraz se změnil na 
máme
v množství
, nevytýkáme nic
takže
a po umocnění 
přičteme tedy a odečteme
k výrazu
teď podle
upravíme na 
zkouška
to také sedí
EDIT: doufám, že jsem ti nezamotal hlavu, ačkoliv se to možná nezdá, nebylo to mým úmyslem, teď přijde na řadu dlouhá korektura, jestli jsi zmatený, napíšu ti to na 2 řádky
já nad tím stále přemýšlím, ale těžko to napsat krátce a výstižně, protože jsou 2 případy, buďto máš násobek x^2 jako 1, to je dobrý, pak přičteš a odečteš druhou mocninu poloviny čísla před x a pak zabalíš na druhou mocninu dvojčlenu (zbude vždy - druhá mocnina poloviny čísla před x), nebo případ druhý, kdy x^2 není jen 1, pak vydělíš tím číslem před x^2 (a teď je další rozdvojka - chceš-li přičíst a odečíst číslo do toho vyděleného tvaru, nebo jestli chceš při zadaném výrazu bez jakéhokoliv počítání napsat plus číslo a mínus číslo a pak budeš upravovat) a ve tvaru vyděleném bude hledané číslo +- (polovina z číslo před x/ číslo před x^2)^2, nebo pokud nebudeš upravovat a chceš rovnou přičíst a odečíst to číslo, tak to bude +- násobek číslo před x^2*(polovina z číslo před x)^2
což si myslím, že takhle to je k ničemu, mimo jiné jsem to napsal skoro stejně, jako výše

↑ Fredy.00:
Máme-li obecnou rovnici křivky ve tvaru:
potom středový tvar křivky bude:
Střed křivky má souřadnice: