Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 11. 2012 04:11

Google
Škola: škola
Pozice: student
Reputace:   

Limita v C

Ahoj, mám zde problémový příklad:
$a) lim ((-1)^{n}n)=$
$b) lim (i^{n}n)=$

Potřebuju aby mi někdo poradil jak vyřešit to BÉČKO. Umím řešit AČKO, takže potřebuju poradit v čem se ta řešení liší. Vůbec nevím co s tím. To mám za to '' i '' něco dosadit nebo co? Protoze pokud je '' i '' kladné číslo, pak není co řešit a limita je $+\infty$. Je to tak OK?

A pokud to tak je, pak se chci optat zdali mam tento priklad vyresen dobre:
$lim (\frac{2n+5i}{3ni+5})=lim(\frac{2n(1+\frac{5i}{2n})}{3n(i+\frac{5}{3n})})=lim(\frac{2}{3i})=\frac{2}{3i}$

Dikz

• (téma jako vyřešené označil(a) Google)

#2 04. 11. 2012 09:54 — Editoval adjamot (04. 11. 2012 10:00)

adjamot
Reputace:   

Re: Limita v C

↑ Google:

béčko využívá toho, že v komplexní rovině existuje jen "jedno" nekonečno, pokud by nekonečno bylo dělitelné 4, tak je výsledek nekonečno, pokud by nekonečno bylo dělitelné 4 se zbytek 1, pak je výsledek také nekonečno, obdobně pro nekonečno dělitelné 4 se zbytkem 2 a 3;
obrázek by vypadal jako jako čtyři body na osách, komplexní rovina nemá $\pm \infty$, takže se obrázek "zmrší do jednoho nekonečna"

další příklad JE podle mě dobře

jinak i NENÍ číslo ve smyslu vyjadřující hodnotu, ale symbol upozorňující na jiná pravidla počítání než v C.

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell

#3 04. 11. 2012 10:02 — Editoval user (04. 11. 2012 14:10)

user
Reputace:   24 

Re: Limita v C

Ahoj, můžeš použít definici limity pro nekonečno v komplexním oboru:
$(\forall K >0)(\exists  n_0\in\mathbb{N})(\forall n, n>n_0)(|a_n|>K)$
Tento výrok ověříš.
$i$ značí komplexní jednotku.

Zápatí