Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, buď
a pomocí vhodné perparterizace by se problém měl převést na řešení rovnicemi (soustavy rovnic?)
Nápověda indegrace/derivace zní:
a posléze by se mělo využít:
Když nad tim přemýšlím tak mě napadá pouze použití vhodných transformací pro kvadráty goniometrických funkcí a nebo zmíněné per partes ale to by bylo vždycky ad hock.
Zjistil jsem jak na případy:
odd power of sine or cosine - algortimus, hezký.
When both m and n are even - tohle už je podlě mě ad hock
a na youtube je ještě jeden
http://en.wikibooks.org/wiki/Calculus/I … _Integrals
Chtěl bych na to jít ale pomocí perpartes, za nápady díky.
Edit: u toho prvního hintu nechápu jak můžu mít u sinu mocninu m, která se nesníží
Zdravím,
podle mne návrh per partes máš dobře. Po 2 opakováních (myslím :-) se dostaneš do zdánlivě bludného kruhu (to je moment, kdy se použije "algebraická rovnice" - technika bude obdobně.
Edit: u toho prvního hintu nechápu jak můžu mít u sinu mocninu m, která se nesníží
přepsal jsi
a začátek je použit (akorát mám dojem, že místo n v závorce má být m (a přehodit i u druhého doporučení)
Tedy (zkus z toho odvodit funkci
- použitím substituce
)
Určitě se již odvozovalo.
Hm, tak zatim jsem si procvičil perparterizaci, jinak bych potřeboval aby se to tam vysktlo v opačném znaménku a já moh mít
a pak
Edit: Vim, že někdy to proběhne tak, že tam jsou ty znamánka šikovně ale tohle v tomhle případě alespoň tak jak to teď dělám nenastává.
↑ xxxxx19:
ano, vidím. Pokud ještě bude aktuální, tak se podívám hodně později.
deadline je neděle večer.
ale když si to zkusis pro treba M=N=6 tak uvidíš, že to je hodně složitej výsledek a ta složitost roste se zvysujicim se M a N (opticky to hodnotim, kdyz se podivam do Mathematika), takze si myslim, že nějakej obecnej vzorec kde se vyskytuje M a N existovat nebude. Možná jedině rekurence ale to nevim jak, protože mám dva parametry. Nebo, že by se zjistilo, že tam je něco jako vektorový prostor goniometrických funkcí a řešilo by se to výpočtem jejich koeficientů? A nebo nějak to co sem se pokoušel udělat ale správně, tak aby to vyšlo.
Motivace příkladu je taková, že to je počítání integrace Jakobiánu zobecněných polárních souřadnic a toto se musí vyřešit pro M=N=6 pokud počítám obsah vymezený implicitní křivkou
stačí mi ale spočítat tohodle. To by se dalo třeba nějak využít?
↑ xxxxx19:
na odvození se ještě podívám (případně pohledám téma, kde se již odvozovalo).
že nějakej obecnej vzorec kde se vyskytuje M a N existovat nebude
určitě je v Rekrysovi a například zde.
a toto se musí vyřešit pro M=N=6
pokud jde o tento konkrétní případ, tak:
atd. Toto není použitelné?
pro tento konkrétní případ to je vždy nějaký rozumný pohled na věc
to první je užitečný, podívám se na to, díky
ale stejně to nevede přímo, vede to ke snižování exponentu u jedné goniometrické funkce, takže to je koukám na dlouho to řešení, neboť tohle je tak nejvíc 1/2 toho problému, pak se ještě řeší ten zbytek.
↑ xxxxx19:
toto konkrétní:
není nadlouho. Pokud teď potřebuješ řešit něco konkrétního, tak všeobecnému odvozování můžeš věnovat třeba v srpnu. Zkus ještě projít toto téma a odkazy z něho.
Stránky: 1