Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny matematiky a matematičky,
mám problém s příkladem na statistiku.
Mám náhodný vektor zadaný hustotou![kopírovat do textarea $f(x,y) = c(x-y) \ldots x\in [0,1], y\in [0,1], y\le x$](/mathtex/61/615d55b9c65e0341471f4538e8d35c22.gif)
a 0 jinak
Mám spočítat takové ty obvyklé věci jako c, marginální hustoty, EX, EY, cov(X,Y) a zjistit nezávislost.
Trochu mě tam mate ta třetí podmínka y menší rovno x.
Může mi někdo pomoci s výpočtem?
Díky za každou pomoc.
Zdravím,
3. podmínka bude určovat mez (horní) pro y (zkus si to zakreslit - vznikne trojúhelník omezený přímkou y=x). Stačí tak? Děkuji.
↑ Melchior:
není za co, také bych tak integrovala, jak navrhuješ.
tak budu doufat, že to mám správně (kdyby se chtělo to přepočítat, vyšlo mi c rovno šesti) :-) ještě nechám na pár minut téma otevřené, kdyby vznikly během příkladu nějaké nesrovnalosti, ještě jednou díky
Mohl by mi, prosím, někdo překontrolovat výsledek distribuční funkce? Mám pocit, že tam mám chybu, ale nevím kde - vyšlo mi
(možná, že chyba je už v prvotním vytvoření integrálu - tipoval bych meze - podmínky jsem sepsal do jedné jako 
a dle toho utvořil integrál z hustoty jako
)
no předpokládám, že c rovno 6 je správně.. protože jsem to přepočítal několikrát
poté je tedy na řadě ![kopírovat do textarea $F(x,y) = P[X \le x, Y \le y] = \int_{0}^{x}\int_{0}^{y} f(u,v) dudv$](/mathtex/92/9200cb1c9ca3324ec6073b0bf364ee27.gif)
tam není třeba zohledňvat tu podmínku y menší rovno x? Pokud ne, je dle mého výpočtu správná distribuční funkce 
↑ Melchior: pravda, koukal jsem trochu vedle, nicméně to předtím byl nesmysl; teď už je to skoro dobře, ale integruje se od
v obou proměnných. že se po dosazení za
zjistí, že někde se tam integruje nula, to je věc druhá
Stránky: 1