Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré ráno,
měl bych na vás dotaz, zda jsem řešil správně daný příklad:
Definiční obor:
Df funkce (přirozeného) logaritmu jsou všechna kladná R čísla. Proto musí platit vztah:
Díky kořenům vidíme, že výsledek nerovnice je . Parametr logaritmu musí být větší 0, tudíž se nám definiční obor omezí na .
Obor hodnot:
Maximum kvadratické funkce z parametru ln je 1 (kořeny jsou -1 a 3, "maximem je hodnota uprostřed"). Jedničku dosadím do kvadratické rovnice, abych zjistil maximální hodnotu.
Díky tomu, že základ logaritmus > 0, tak fnce je rostoucí od .
Tudíž vidíme, že Hf je definován - fnce nabývá hodnot .
↑ Honzc:
Zdravím,
myslím, že není dobře: "se nám definiční obor omezí" .
Také mám dojem, že kolega nepoužívá správně pojem "parametr" (zřejmě se rozumí "argument") a "Díky tomu, že základ logaritmus > 0" se myslí "Díky tomu, že základ logaritmus > 1"
Přidáno - a co se rozumí (in(f))? - levá hranice oboru hodnot? Pravá ln(4) má být "uzavřena" závorka
Alespoň toto vidím, než vyrazím na cestu :-). Děkuji.
Dobré ráno, mockrát děkuji za Váš čas a připomínky. Pokusím se shrnout a opravit daný příklad:
Definiční obor:
Df logaritmu jsou všechna kladná R čísla. Proto musí platit vztah: .
Výsledek nerovnice je .
Obor hodnot:
Maximum kvadratické funkce z parametru ln je 1 (kořeny jsou -1 a 3, "maximem je hodnota uprostřed"). Jedničku dosadím do kvadratické rovnice, abych zjistil maximální hodnotu.
Díky tomu, že základ logaritmus > 1, tak fnce je rostoucí od mínus nekonečna. Hf je definován na .
↑ mb305:
:-) 5:27 je hluboká noc.
Maximum kvadratické funkce z parametru ln je 1
Pořád nevím, čemu říkáš "parametr". Jinak se mi to zda již v pořádku.