Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ivan urazil na kole trať dlouhou 96 km v čase o 2 hodiny kratším, než původně předpokládal. Přitom za každou hodinu ujel o 1 km více, než měl původně urazit za 1 hod. 15 minut. Jakou rychlostí Ivan skutečně jel?
Přemejšlim nad tím už půl dne a pořád nic.. co vy?
Také pozdrav,
mne problém Ivana nějak neoslovil, přemýšlela jsem asi minutu (pokud Tebe zajímá jen toto).
Pravidla už jsem Tobě četla. Na úvod příspěvku zdravíme, na závěr děkujeme, doprostřed umisťujeme vlastní nápady.
Děkuji za pochopení.

↑ jelena:
Fajn.. dobrý den :)
Nápady.. krome toho, ze nechapu jak je tohle mozny nic.. naprosto vzduchoprázdno a pokud ani ty odpověd nevíš tak me prosimte neres..
A na závěr nashle..
↑ slodicakova:
no vidíš, povinnou část jsme zvladlY.
Tedy řekneme, že Ivan původně chtěl cestovat x hodin. Pokračuj, prosím.

↑ jelena:
hm :/ já fakt vubec nevim.. tak nakonec cestoval x - 2 hodiny?
↑ slodicakova:
výborně, tedy jeho původní rychlost měla být?
↑ Arabela:
Zdravím a děkuji za řešení. Máme zde dobré rady. Věřím, že do budoucna podpoříš snahu.
Pokud máš zájem, příspěvek můžeš zatím skryt (potom ho otevřu). Děkuji za pochopení.
↑ Arabela:
reaguji také na PM - příspěvek se dá skryt pomocí tlačítka Smazat a vypsat důvod skrytí (ale raději to potestuj na něčem cvičném).
Jinak, jak se dívám na řešení - toto neodpovídá úloze: 
Přitom za každou hodinu ujel o 1 km více, než měl původně urazit za 1 hod. 15 minut.
Podle mne je lepší se vyvarovat použití více indexů, ale "úlohu rozbalit" od jedné neznámé. Zkus se ještě podívat. Děkuji.
Ahoj ↑ jelena:,
ďakujem za upozornenie na chybu. Už som ju opravila. (Tým pádom aj výsledok vyšiel reálny, odpovedajúci bežnej praxi.) Mrzí ma, že som sa s odpoveďou na zadávateľkinu výzvu tak poponáhľala a neskontrolovala som si to... Ale teraz by to malo byť už v poriadku (pričom dopočítanie je na zadávateľke úlohy).
Čo sa týka skrývania textu, v najbližšom čase mám v úmysle sa s tým oboznámiť.
↑ Arabela:
děkuji, nic se neděje. Uvidíme, zda kolegyňka ↑ slodicakova: bude mít zájem pokračovat v řešení.
Napsali jsme i takový malý Manuál, hezké čtení :-)