Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den pomůžete mi prosím s touto úlohou?
Pružina se po zavěšení tělesa o hmotnosti 20g prodloužila o 7 mm. Mám určit celkovou enegii tohoto oscilátoru při amplitudě výchylky 21 cm.
Mám tedy zadanou hmotnost
, prodloužení
a amplitudu výchylky
.
Vím, že celková energie je tvořena součtem polohové Ep a kinetické Ek.
Vzorcem:
Ale z tohoto vzorce neznám h, k, ani v a nevím jak postupovat. Díky za pomoc.
↑ terezkaaaaa5:
Zdravím,
Pružina se po zavěšení tělesa o hmotnosti 20g prodloužila o 7 mm
můžeš si sestavit rovnici rovnováhy sil působících na zavěšené těleso a vyjádřit tak
. Potom už jsem moc nepochopila, co ještě neznáš (dle zadání se má vyjádřit celková energie při amplitudě výchylky).

↑ jelena:
A jak tu rovnici sestavím prosím? Asi to moc nechápu. A mám určit jen celkovou energii.
↑ terezkaaaaa5:
pro určení energie potřebuješ k, pro sestavuješ rovnici dle 1. odstavce.
Nezkoušela jsi procházet řešené úlohy i s textem (příp. si pořídit sbírky od Bartušky)?

↑ jelena:
Takže
? A jak dál prosím? Podle jaké rovnice vypočítám celkovou energii, když stále neznám v a h?
A učebnici mám již objednanou.
↑ terezkaaaaa5:
podle mne (a zkontrolovala jsem v Přehledu SŠ fyziky od Svobody) celkovou energii se rozumí
(a víc z něho nedostaneme).
Vzorec, který máš, zahrnuje ještě složky klidové energie (tu nemáme, můžeme počátek soustavy tak umístit) a kinetickou energii - rychlost v odchylce=amplituda je však nulová.

↑ jelena:
Dobře, takže to bude
?
↑ terezkaaaaa5:
řekla bych, že v pořádku (číselně jsem nekontrolovala, ale dosazeno dobře).

↑ jelena:
Dobře, díky moc:)
Stránky: 1