Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte prosím pěkně nemohl by mi někdo poradit, jak mám toto zjednodušit , nepatřím k matematickým géniusům a vůbec to nechápu ,nerozumím a nepamatuji si to .
Děkuju moc předem všem
Jelena: oprava TeX

↑ ondraki: Vyňať pred zátvorku všetko, čo sa dá, a krátiť.

↑ ondraki:
Ahoj jako první ti doporučím si příklady opsat a převést na násobení ( otočit druhý zlomek), potom u obou výrazů vytkni co se dá a dále výrazy zkrať. Potom už pouze stačí výrazy vynásobit a máš hotovo. Pokud vůbec nevíš co s tím dál, tak sem napiš a zkusím ti detailněji pomoc.
↑ ondraki:
Jak říkal správně kolega,stačí vytknout před zárovku vše, co jde a poté krátit, například u toho prvního:
Bude rozklad vypadat takto:
.Potom si ještě uvědomit,co dělám když zlomek dělím zlomkem.

↑ dbarvik: Ahoj, poradím ti založiť si vlastnú tému, admini sú totiž dosť alergickí na to, keď niekto napíše svoj príklad do témy niekoho iného.
↑ Blackflower:
Zdravím,
všimla jsem, že upozorňuješ na založení nových témat s poznámkou o zdravotním stavu Adminů :-)
Jen pro upřesnění - Admin je zde momentálně jen jeden (původní), jednu dobu byli 2. Myslím, že ho zaměstnává něco jiného. Je tu pár Moderátorů, ale také by celkem bylo jedno - samostatné téma je v zájmu uživatele, jinak se motá do cizích, nebo vůbec není nový příspěvek podchycen.
Ale je to spíš místní rarita, prý to je jinde jinak - nevím.
↑ dbarvik:
až budeš zakládat vlastní téma, tak lepší vložit i úvodní zadání + celé úpravy, co jsi prováděl, než jen výsledek - snadněji se hledá chyba.
Zdravím.
↑ jelena:
Ok, zítra založím nové téma, já totiž měl i to zadání, jenomže když jsem dal náhled tak mi to ukazovalo nějakou chybu a hrál jsem si s tím dost dlouho a chybu jsem neodstranil, takže jsem napsal mou část postupu. příště se polepším ;)

↑ jelena: ok, odteraz budem používať slovo moderátori :D
↑ dbarvik:
v pořádku. Momentálně se řeší občasné výpadky, tedy je možné, že zadání se nezobrazilo pořádně. Případně přepsat znova (kopírovat nepomáhá), nebo doplnit v tématu vzkaz, že potřebuješ pomoc se zápisem a zadání pořádně popsat.
↑ Blackflower:
děkuji :-)