Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jak urcim vzajemnou polohu primek AB a CD
A[1,2,-1] B[3,0,1] C[2,-1,2] D[5,-6,7] ?
Cest je víc.
1)udělej si směrové vektory přímek a jeden vektor, který dostaneš z 2 bodů - každý z 1 přímky. Pak udelěj matici těchto 3 vektorů a upravuj. Pokud ti žádný nevypadne, jsou mimoběžné. Pokud vypadnou 2 a zůstane jen 1, jsou totožné. Pokud vypadne 1, pak jsou 2 možnosti - pokud vypadl ten vektor mezi těmito přímkami, jsou různoběžné. Pokud vypadl vektor jedné z přímek a ten mezi nimi zůstal, jsou rovnoběžné.
2)Lehce zjisti, zda jsou vektory LZ - pokud ne, nemůžou být přímky totožné ani rovnoběžné - pak stačí zjistit, zda mají společný bod, pokud ano, jsou různoběžné, pokud ne, jsou mimoběžné.
Pokud jsou vektory LZ, budou buď rovnoběžné nebo totožné, pak stačí zjistit, jestli mají alespoň 2 společné body - pokud ano, jsou totožné.
vubec nevim jak se to dela
↑ ttopi:
Ahoj :),
pro nás neznalé matic, nešlo by tam něco řešit třeba přes vektorový součin?
↑ PitBull~--!:
Jen můj odhad, LZ bude asi znamenat lineární závislost. Omrkni proto na netu (google.com) případně tady na foru, co k tomu najdeš - třeba ti to pomůže ;)
↑ Ivana:
Pokud máš oba vektory, vidíš, že nejsou LZ, takže přímky jsou buď mimo nebo různoběžné.
Aby byly různoběžné, musejí mít společný bod.
Existuje nějaký bod, do kterého se dostanem z bodu A přičtením t-násobku vektoru AB a zároveň se do něj dostanem z bodu C přičtením s-násobku vektoru CD? Pokud ano, najdi taková t a s aby se z těch parametrických rovnic rovnala x, y i z. Pokud taková t a s neexistují, jsou mimoběžné.
↑ Ivana:
me by zajimalo kde se vzalo to (1,-1,1) a co to je?
vysvetlete mi to jeste nekdo prosim, ja sem to jeste nepochopil..
↑ PitBull~--!: Ty hodnoty směrového vektoru s=(2,-2,2)... jsou kráceny dvojkou a vyjde .. (1,-1,1).. vektor se dá takto zkrátit aniž by se změnila jeho hodnota.
Čím je určená přímka? Buďto bodem a vektorem, nebo dvěma body.
My máme k dispozici 2 body a potřebujem vektor. Tak si ho vypočítáme. Vektor musí vypadat tak, aby když pujdu od bodu A po onom vektoru, dostanu se do bodu B.
Takže vlastně když začnu na bodu B a pujdu zpět do bodu A, získám vektor.
Takže výpočet vektoru AB=B-A - to není nic jiného, než sčítání a odčítání složek vektorů - bacha na znaménka.
Zkus si to spočíst a uvidíš, že ti vyjde to samé, co Ivaně. Ona pak ještě všechny 3 složky podělila 2 :-)
↑ ttopi:
tak mam AB(2,-2,2) a CD(3,-5,5) a co mam udelat dal?
↑ PitBull~--!:
Tak... Jsou ty vektory lineárně závislé, nebo nezávislé? (Respektive je jeden násobkem druhého)?
↑ Ivana:
Ano, je to tak.
Jen ti chci říct, že to t nemusí být pro obě přímky stejné. Tobě to tak jakoby hezky vyšlo, ale je to zavádějící. Jak můžeš vidět u mě, každý vektor násobím jiným koeficientem. To jen, aby to nevypadalo, že musíš najít jedno t stejný pro obě přímky.
:-)
↑ ttopi:
Já takové t a s našel.....
jak si spocital s ? kdyz na to koukam tak vidim jenom t a jak se pocita s tak to tady nikde nevidim...
Jak jsem psal. U Ivany jsou vidět 2 vyjádření parametrické obou přímek. No a já hledám t a s tak, aby když dosadím do jednotlivých rovnic mi vyšlo stejné x, y i z.
Tedy....
První přímka, vyjdu z bodu A a jdu vektorem (1;-1;1)
Takže 
Druhá přímka, vyjdu z bodu C a jdu vektorem (3;-5;5)
Takže 
Takže musí platit 
Pokud se mi podaří najít takové t a s aby nastaly všechny 3 rovnosti, dostanu tím bod, který mají obě přímky společný a pak mohu prohlásit, že jsou různoběžné.
Jak na to: Z první si vyjádřím
a dosadím do zbylých 2 rovnic. Dostanu
a po dosazení
.
Co to znamená?
Že když pujdu z bodu A a -2x projedu přes vektor (1;-1;1), dojedu do bodu K[-1;4;-3]
Když pujdu z bodu C a -1x projedu přes vektor (3;-5;5), dostanu se do stejného bodu K[-1;4;-3].
Což znamená, že obě přímky mají společný bod a tím je bod K[-1;4;-3] - proto jsou přímky RŮZNOBĚŽNÉ.
kdyz necham AB(2,-2,2) tak mi vyslo t = -1 a s=-1 a to je taky dobre?
a jak napsala Ivana A[1,2,-1] a t=-2
tak vzorec bude vypadat takhle?
x = 1 + t x = 1+t
y = 2 - t nebo y = 2 + t
z = -1 + t z = -1 + t ??
u y ma byt spravne -t nebo +t ?
kdyz K1[0,3,-2] a K2[4,-5,6] tak je to mimobezne?
↑ PitBull~--!:
To je z tohodle příkladu?
Moc nerozumím tomu, na co se ptáš.
↑ ttopi:↑ PitBull~--!:Zdravím :-)
Myslím, že kolega chtěl napsat příklad, kdy by byly přímky mimoběžné. Mimochodem na jeho způsobu práce je vidět, že o příkladu přemýšlí. Takhle se má asi člověk učit. Kéž by toto viděli někteří žáci . Ach jo. ..