Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý deň,
potrebovala by som poradiť či v danej hre ide o kombinatoriku alebo variáciu.Výsledky, ktoré mi vychádzajú sú pre moje chápanie príliš vyskoé čísla a nezdá sa mi,že sa uberám pri riešení správnym smerom. Skúšala som vzorce na variácie aj kombinatoriku ale zistila som ,že je potrebné vzorce asi skombinovať chichi a niečo ešte odčítať a tam už som sa úplne stratila,keďže moja matematika je v chabých základoch.
hra: art& fun
ide o skombinovanie oblečenia kedy je známy počet prvkov n=11 z týchto prvkov je potrebné zložiť 3 kové kombinácie , pričom 1 prvok je väčšií a pri jeho použití je možná len dvojkombinácia , pričom prvky majú v každej kombinácii svoje poradie ,to znamená že šaty môžu byť kombinované so šatami,telá s telami ,hlavy s hlavami ,pričom ten väčší kusok je telo a hlava spolu.
takže mám 4 šaty, 3 telá ,3 hlavy a 1 telohlavu.
Takže som si to rozdelila na kombinácie 1 šiat s telami a hlavami a výsledok vynásobila 4 krát,pričom telohlava,kedže mám len 4 šaty má len 4 variácie ,tak som pripočítala 4. Výsledok mi vyšiel 40 variácií. Bolo to skôr výpočet ako vzorec. dá sa tu nejaký vzorec použiť? telá,hlavy a trupy je možné kombinovať ľubovolne ale samozrejme vždy sukňu za sukňu.... Ďakujem
obrázok hry . 

takže som to skúsila inak. rozdelila som to na dve časti a zapísala ako karteziánsky súčin:
1.
A= sukne A= {1,2,3,4}
B= trupy B= { a,b,c}
C= hlavy C= {x, y ,z}
A x B x C
M= {[1,a,x], [2,b,y]...........} z čoho mi vyšlo že, M má počet 3 kombinácií 36
2.
A= sukne A= {1,2,3,4}
B= trupohlava B={T}
Ax B
M= 4 dvojkombinácie
36+4 =40
odpoveď: dieťa má 40 kombinačných možností.
možno sa to dá vyjadriť aj iným matematickým spôsobom , no tento bol pre mňa najjednoduchší, budem Vám však vďačná aj za doplnenie mojich matematických vedomostí ak viete iný spôsob riešenia,ďakujem
↑ dobravila1:
Zdravím, zkusila jsem rozluštit zadání a úvahy. Rozumím tomu tak:
1.
A= sukne A= {1,2,3,4}
B= trupy B= { a,b,c}
C= hlavy C= {x, y ,z}
Začnu výběrem hlavy (mám 3 možnosti), ke každé možnosti přiřadím trup (mám 3 množnosti) a nakonec sukni - mám 4 možnosti (v každém výběru na pořadí záleží, tedy jsou to jednoprvkové variace (k=1) ze zadaného počtu prvků (n=3) a (n=4)). Pokud přes vzorce, tak např. odsud V(k, n)=3 (hlavy), V(k, n)=3 (trupy), V(k, n)=4 (sukně).
A dle kombinatorického pravidla součinu mám zároveň počet všech výsledků spojení "hlava, trup šaty" jako 3*3*4=36.
Nebo podle 2) mám jen 1 možnost hlavotrupu a 4 možnosti variace sukní, tedy celkem počet spojení 1*4=4.
Celkový počet všech možností, co může dítě vytvořit, je tedy "hlavo-trupo-sukně" nebo "hlavotrup-sukně" 36+4=40 (dle pravidla součtu). Vypadá, že jsme se shodli a nikdo jiný neluštil :-) Tak budu vděčna za kritiku.

pekné, takto to bolo omnoho jednoduchšie a pochopiteľné , ďakujem