Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2012 17:34

dobravila1
Zelenáč
Škola: PDF UK
Pozice: študent
Reputace:   

kombinatorika alebo variacia

Dobrý deň,

potrebovala by som poradiť či v danej hre ide o kombinatoriku alebo variáciu.Výsledky, ktoré mi vychádzajú sú pre moje chápanie príliš vyskoé čísla  a nezdá sa mi,že sa uberám pri riešení správnym smerom. Skúšala som vzorce na variácie aj kombinatoriku ale zistila som ,že je potrebné vzorce asi skombinovať chichi a niečo ešte odčítať a tam už som sa úplne stratila,keďže moja matematika je v chabých základoch.

hra: art& fun

ide o skombinovanie oblečenia kedy je známy počet prvkov n=11   z týchto prvkov je potrebné zložiť 3 kové kombinácie , pričom 1 prvok je väčšií a  pri jeho použití je možná len dvojkombinácia  , pričom prvky majú v každej kombinácii svoje poradie ,to znamená že šaty môžu byť kombinované so šatami,telá s telami ,hlavy s hlavami ,pričom ten väčší kusok je telo a hlava spolu.
takže mám 4 šaty, 3 telá ,3 hlavy a 1 telohlavu.
Takže som si to rozdelila na kombinácie 1 šiat s telami a hlavami  a výsledok vynásobila  4 krát,pričom telohlava,kedže mám len 4 šaty má len 4 variácie ,tak som pripočítala 4. Výsledok mi vyšiel 40 variácií. Bolo to skôr výpočet ako vzorec. dá sa tu nejaký vzorec použiť?  telá,hlavy a trupy je možné kombinovať ľubovolne ale samozrejme vždy sukňu za sukňu.... Ďakujem

obrázok hry .  http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-11/56289_modny%2Bobr%25C3%25A1zok.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) dobravila1)

#2 18. 11. 2012 22:14

dobravila1
Zelenáč
Reputace:   

Re: kombinatorika alebo variacia

takže   som to skúsila inak. rozdelila som to na dve časti a zapísala ako karteziánsky súčin:

1.

A=  sukne         A= {1,2,3,4}
B= trupy           B= { a,b,c}
C= hlavy           C= {x, y ,z}

A x B x C

M= {[1,a,x], [2,b,y]...........} z čoho mi  vyšlo že,   M má počet 3 kombinácií  36

2.

A= sukne                 A= {1,2,3,4}
B= trupohlava           B={T}

Ax B

M= 4 dvojkombinácie

36+4 =40

odpoveď: dieťa má 40 kombinačných možností.

možno sa to dá vyjadriť aj iným matematickým spôsobom , no tento bol pre mňa najjednoduchší, budem Vám však vďačná aj za doplnenie mojich matematických  vedomostí ak viete iný spôsob riešenia,ďakujem

#3 21. 11. 2012 11:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ dobravila1:

Zdravím, zkusila jsem rozluštit zadání a úvahy. Rozumím tomu tak:

1.

A=  sukne         A= {1,2,3,4}
B= trupy           B= { a,b,c}
C= hlavy           C= {x, y ,z}

Začnu výběrem hlavy (mám 3 možnosti), ke každé možnosti přiřadím trup (mám 3 množnosti) a nakonec sukni - mám 4 možnosti (v každém výběru na pořadí záleží, tedy jsou to jednoprvkové variace (k=1) ze zadaného počtu prvků (n=3) a (n=4)). Pokud přes vzorce, tak např. odsud V(k, n)=3 (hlavy), V(k, n)=3 (trupy), V(k, n)=4 (sukně).

A dle kombinatorického pravidla součinu mám zároveň počet všech výsledků spojení "hlava, trup šaty" jako 3*3*4=36.

Nebo podle 2) mám jen 1 možnost hlavotrupu a 4 možnosti variace sukní, tedy celkem počet spojení 1*4=4.

Celkový počet všech možností, co může dítě vytvořit, je tedy "hlavo-trupo-sukně" nebo "hlavotrup-sukně" 36+4=40 (dle pravidla součtu). Vypadá, že jsme se shodli a nikdo jiný neluštil :-) Tak budu vděčna za kritiku.

#4 22. 11. 2012 23:44

dobravila1
Zelenáč
Reputace:   

pekné, takto to bolo omnoho jednoduchšie  a pochopiteľné , ďakujem

Zápatí