Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ SoniCorr:
Jak je ta matematika krásná :)
↑ Honza90:
Tohle napadne skoro každého, když ten příklad uvidí, ale jak to zdůvodníš?
↑ Honza90:
lenže e sa nerovná priamo (1+1/n)^n, ale limite tohoto výrazu pre n do nekonečna...
↑ Arabela:
však n jde do nekonečna.
↑ Mr.Pinker:
To já vím, o to mi nejde.
↑ Honza90:
Použil jsi tuto úpravu: (Schválně jsem to otočil)
Kdyby šlo takto jednoduše substituovat, jak tvrdíš, tak bych taky mohl psát třeba, že , protože
. Takže to je nesmysl a je třeba abys svou úpravu zdůvodnil.
Jo, díky, zapomněl jsem tam nko v mocnině, ale to na věci nic nemění, protože stále platí.
Odpovědí na to, kde jsi udělal chybu je to, že jsi použil jisté tvrzení, které obecně neplatí, což jsem ti ukázal na tom protipříkladě. Tudíž neříkám, že tvůj výsledek je špatný, ale říkám, že nevíš, jestli je správný. To n, které jsi tam dosadil je úplně jiné n než to v původní limitě.
↑ Bati:
Upřímně, pořádně nevím proč to tak je, ale není definováno. Schválně mrkni na wolfram ;)
Můžeš si to zdůvodnit třeba takhle: Konvergentní posloupnost, je taková, ve které se rozdíl mezi n-tým a n+1-ním členem postupně zmenšuje, a to se tady očividně neděje.
mna teda tento sposob nenapadol spis bych to delal takhle
↑ Honza90:
Já vím, že není definováno, tenhle výraz prostě nemá smysl. Ale já mám
, což je přesně definovaný výraz.
↑ SoniCorr: FJFI?
přesně to co píše ↑ Bati: píše i Pošta, když opravuje písemky, většinou k tomu příkladu ještě ale připíše 0 bodů :-D
↑ JohnPeca18:
Ano, to je asi nejrychlejší způsob. Pochopil jsem správně, že sis pod tím představil limitu funkce v nule a pak pomocí Heineho věty to přenesl na danou posloupnost?
↑ Bati:
Ano presne to som myslel.
↑ jrn:
Díky, už mě začínala přepadat zlost :) Upřímně je mi totiž líto člověka, který stvořil toto téma a místo správné rady se dozvídal věci, jako
Honza90 napsal(a):
↑ Bati:
Upřímně, pořádně nevím proč to tak je, alenení definováno. Schválně mrkni na wolfram ;)
Můžeš si to zdůvodnit třeba takhle: Konvergentní posloupnost, je taková, ve které se rozdíl mezi n-tým a n+1-ním členem postupně zmenšuje, a to se tady očividně neděje.
Nechápu, proč ti nestačí předchozí příklad spolu s tím prvním, vždy jde o stejný princip - nelze obecně počítat limitu po částech. Příklad si uděláš sám tak, že vezmeš libovolný příklad ze sbírky a dosadíš za nějaké jedno n limitní bod.