Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vracím se po nějakém čase s novým krystalem. Vypěstoval jsem další krystal CuSO4, rostl zhruba 4 měsíce a dá-li Mendělejev, bude růst i dál. Váží 68,3 g, Nechal jsem na něm vyrůst i "odbočku" :-)
CuSO4 - obr. I
CuSO4 - obr. II
A vedle pěstuji krystal kamence hlinitodraselného. Je to zatím dva týdny, velikost 1 cm. Vyvíjí se dobře.
KAl(SO4)2 - obr. I
KAl(SO4)2 - obr. II
↑ mikl3:
Nejdříve vypěstuji malý krystal pomalou krystalizací z nasyceného roztoku. Pak v horké vodě rozpustím co nejvíce CuSO4 a nechám vychladnout na pokojovou teplotu. Část CuSO4 se vyloučí v krystalech zpět. Tímto si přichystám 1 l nasyceného roztoku a do něj na nit pověsím nachystaný krystal. Pak jen stačí čekat, krystal zvedat tak, aby se nedotýkal dna, občas roztok doplňovat a čistit nit od náhodně vzniklých krystalků.
Vypadá to moc hezky. To je pokus do krystalografie? Stejně to je ale legrace, když si vezmeš, že za 4 měsíce růstu toho CuSO4 máš necelého půl molu :o)
↑ rleg:
Nic se nesmí uspěchat. Pár krát se mi stalo, že jsem dal krystal do roztoku, který nebyl nasycený, a druhý den jsem vytahoval jen prázdnou nit.
Ten pokus, to je taková moje záliba ve volném čase. Dnes jsem založil krystal kamence chromito-draselného, takže funguju teď na třech frontách. Uvidím, co z toho vzejde.
↑ jelena:
Moc si cením toho zvýraznění. Krystalizuje mi CuSO4, KAl(SO4)2 a KCr(SO4)2. Průběžné budu zveřejňovat snímky. Mám v zásobě ještě další soli, tak uvidíme.
↑ Pavel:
Ahoj,
čirou náhodou jsem na něco podobného narazil při brouzdání po netu a všiml jsem si, že doporučují použít třeba nějaký tenký vlasec (rybářský) na zavěšení krystalu, který slouží jako jádro krystalizace - měl by se tím eliminovat problém s krystalizací na niti, zkoušel jsi to?
btw budeš zkoušet i další chemikálie, rád se podívám na fotografie, btw jak krystal uchováváš po krystalizaci?
↑ O.o:
Ahoj,
na zavěšení používám nylonovou nit a stejně se ty malé krystalky tvoří, i když nylon chloupky nepouští. Chemikálií mám víc než dost. Uvidím, co se podaří, chce to jen čas. Po krystalizaci nastříkám krystal bezbarvým lakem.
Dva týdny uplynuly, přináším další sadu obrázků.
1. Krystal CuSO4 byl již natolik velký, že jsem jej definitivně odstavil, nalakoval a uskladnil. Konečná váha - 89,6 g, délka - 7,8 cm.
CuSO4 - obr. III
CuSO4 - obr. IV
CuSO4 - obr. V
CuSO4 - obr. VI
CuSO4 - obr. VII
CuSO4 - obr. VIII
2. Krystal kamence hlinitodraselného povyrostl na 1.4 cm
KAl(SO4)2 - obr. III
3. Krystal kamence chromitodraselného, který byl založen před týdnem, povyrostl na 0,7 cm
KCr(SO4)2 - obr. I
KCr(SO4)2 - obr. II
KCr(SO4)2 - obr. III
Rok se s rokem sešel a během něj jsem vypěstoval další krystaly.
Jako první v pořadí je opět krystal CuSO4:
CuSO4 - obr. 1
CuSO4 - obr. 2
CuSO4 - obr. 3
CuSO4 - video
Krystal je nalakovaný, proto ten lesk.
hmotnost: 94,11g
rozměry: 7cm x 4cm x 1.5 cm
Zítra je na řadě krystal FeSO4
↑ Pavel:
Gratuluji! :-)
Událost je zaznamenána na Nástěnce fóra (viz levý horní roh), těším se na další a velký pozdrav, vzácný návštěvníku.
Dnes je na řadě krystal skalice zelené, tj. FeSO4x7H2O
FeSO4 - obr. 1
FeSO4 - obr. 2
FeSO4 - obr. 3
FeSO4 - obr. 4
FeSO4 - video
hmotnost: 42,34g
rozměry: 4,4cm x 4,4cm x 3cm
Všimněte si nahnědlých míst na krystalu. FeSO4 není na vzduchu stabilní, i přes lakovanou vrstvu dochází k oxidaci Fe 2+ na Fe 3+ (bohužel)
Zítra je na řadě krystal kamence chromito-draselného, tj. KCr(SO4)2
↑ Pavel:
Opět gratulace :-) Už o tom píše světový tisk (prosím, k zítřejší perle přidej, prosím, číslo barvy, co si přeješ na nástěnku, má fantazie za Tebou nestíhá). Mám v plánu dílo kompletně zpracovat i do místních odborných práci.
Nechceš si trochu započítat? :-)
↑ jelena:
Ahoj Jeleno, děkuji za nabídku :-) Zvolil bych barvu fialovou (#900090), i když barva krystalu je mnohem tmavší, viz níže.
Takže představuji vám krystal kamence chromito-draselného, KCr(SO4)2 x 12H2O
KCr(SO4)2 - obr. 1
KCr(SO4)2 - obr. 2
KCr(SO4)2 - obr. 3
KCr(SO4)2 - obr. 4
KCr(SO4)2 - video
Krystal byl na pár okamžiků vytažen z roztoku, proto jsou vidět kapky.
hmotnost: 77,88 g
rozměry: 4,5 cm x 4,5 cm x 6 cm
Zítra je na řadě krystal síranu amonno-železnatého, tj. (NH4)2Fe(SO4)2.
↑ Pavel:
:-) děkuji. Aktualita přidána (první slovo je mardi grass odsud). Tento je absolutně úžasný svou dokonalosti (i ten čtvereček na jednom vrcholu). Nemáš, prosím, postupnou fotodokumentaci ↑ od stavu na počátku:?
Budu muset se vzchopit a něco přidat z ručních práci :-)
↑ Pavel:
Ahoj,
chválím krystaly, jsou moc hezké! Sama nevím, zda bych se raději dívala na krystal nebo duchaplný vzorec v Latexu (lichotka). :D
PS těším se na další přírůstky.
↑ jelena:, ↑ Andrejka3:
Děkuji. Fotodokumentaci bohužel nemám. Budu o ní uvažovat. Jinak jedná se o jiný krystal než v úvodním příspěvku. U něj, pro mě ze záhadných důvodů, prasklo nylolonové vlákno.
Nyní budu 14 dní mimo, takže ke krystalu se dostanu až 7.12.
V nálevu mám ještě krystal kamence hlinito-draselného
a v plánu jsou ještě krystaly a - uvidím, co z toho vyjde.
↑ Pavel:
děkuji za upřesnění - hledala jsem zdroje defektů, zda je to vidět už na původním. Prasklo - asi nějaké mikropoškození?
V nálevu...
hezký pojem :-) Také se budu se těšit na další přírůstky (věřím, že i čtenáře tisku potěší).
↑ Andrejka3:
já se bavím třeba něčím takovým, tvorbu Hodné dcery již jsem vystavovala.
Posílám obrázky dalšího z vypěstovaných krystalů - síranu železnatoamonného
(NH4)2Fe(SO4)2 - obr. 1
(NH4)2Fe(SO4)2 - obr. 2
(NH4)2Fe(SO4)2 - obr. 3
(NH4)2Fe(SO4)2 - obr. 4
hmotnost: 72,87 g
rozměry: 8,5 cm x 3,5 cm x 2,5 cm
I na tomto krystalu jsou vidět známky oxidace Fe2+ na Fe3+ - viz hnědé odstíny.