Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám dotaz, na nějž mi sice odpověď připadá zřejmá, ale jsem zmatený, takže bych rád od někoho chytrého dostal odpověď. Otázka zní: Je obor
gaussovský (unique factorization domain) a eukleidovský?
Mám silné tušení, že není, protože v něm nemohu najít rozklad na ireducibilní činitele např. čísel 7 a 29. A pokud by byl tento obor eukleidovský, musela by na něm fungovat eukleidovská norma definovaná předpisem
. A problém pak je, že nenaleznete dvojici čísel a, b takovou, že
a stejně tak
, tudíž prvky 7 a 29 nemají rozklad na ired. činitele, tudíž obor nemůže být gaussovský (a tedy eukleidovský tím spíš).
Mé zmatení pramení z toho, že jsem odpověď na tuto otázku hledal na anglických matematických forech a našel jsem tam několik lidí, kteří tvrdí, že daný obor je gaussovský i eukleidovský. Jak to tedy je?
Díky za odpověď, snad mi to udělá navždy jasno.
Aha, sorry.
Teď jsem si uvědomil, že prvky 29 a 7 mohou být klidně v oboru ireducibilní sami o sobě, takže můj „důkaz“ negaussovkosti a neeukleidovskosti oboru neplatí.l Vycházel jsem totiž z předpokladu, že když norma prvku není prvočíslo, tak ten prvek nutně není ireducibilní. Uvědomil jsem si však, že tomu tak není.
Má otázka však trvá.
↑ Bati: Ano, teď už si také myslím, že eukleidovský je. Srozumitelný důkaz takového faktu se mi sice vygooglit nepodařilo, ale myslím, že toto téma můžeme uzavřít a spokojit se s tím, že tomu tak prostě je.
↑ Jozef3:
Treba to spravit podobne ako ste to robili pre Z[i].
The ring
has a Euclidean algorithm - link na MSE.
To mi vratilo hned medzi prvymi vysledkami, ked som do Googlu dal Z "sqrt 2" i euclidean ring.
Stránky: 1