Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 11. 2012 11:41

Jozef3
Reputace:   

Gausovskost a eukleiodovskost oboru Z[i odmocnina(2)]

Ahoj,
mám dotaz, na nějž mi sice odpověď připadá zřejmá, ale jsem zmatený, takže bych rád od někoho chytrého dostal odpověď. Otázka zní: Je obor $Z[i\sqrt{2}]$ gaussovský (unique factorization domain) a eukleidovský?
Mám silné tušení, že není, protože v něm nemohu najít rozklad na ireducibilní činitele např. čísel 7 a 29. A pokud by byl tento obor eukleidovský, musela by na něm fungovat eukleidovská norma definovaná předpisem $a^{2}+2b^{2}$. A problém pak je, že nenaleznete dvojici čísel a, b takovou, že $a^{2}+2b^{2}=7$ a stejně tak $a^{2}+2b^{2}=29$, tudíž prvky 7 a 29 nemají rozklad na ired. činitele, tudíž obor nemůže být gaussovský (a tedy eukleidovský tím spíš).
Mé zmatení pramení z toho, že jsem odpověď na tuto otázku hledal na anglických matematických forech a našel jsem tam několik lidí, kteří tvrdí, že daný obor je gaussovský i eukleidovský. Jak to tedy je?
Díky za odpověď, snad mi to udělá navždy jasno.

• (téma jako vyřešené označil(a) Jozef3)

#2 24. 11. 2012 12:38

Jozef3
Reputace:   

Re: Gausovskost a eukleiodovskost oboru Z[i odmocnina(2)]

Aha, sorry.
Teď jsem si uvědomil, že prvky 29 a 7 mohou být klidně v oboru ireducibilní sami o sobě, takže můj „důkaz“ negaussovkosti a neeukleidovskosti oboru neplatí.l Vycházel jsem totiž z předpokladu, že když norma prvku není prvočíslo, tak ten prvek nutně není ireducibilní. Uvědomil jsem si však, že tomu tak není.
Má otázka však trvá.

#3 24. 11. 2012 13:06

Bati
Reputace:   192 

Ahoj,
myslím, že je eukleidovský, protože tam můžeš klidně dělit se zbytkem tak, aby příslušná norma zbytku byla menší než norma toho, čím dělíš.

#4 24. 11. 2012 13:21

Jozef3
Reputace:   

↑ Bati: Ano, teď už si také myslím, že eukleidovský je. Srozumitelný důkaz takového faktu se mi sice vygooglit nepodařilo, ale myslím, že toto téma můžeme uzavřít a spokojit se s tím, že tomu tak prostě je.

#5 24. 11. 2012 13:23 — Editoval kompik (24. 11. 2012 13:26)

kompik
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK
Pozice: ucitel
Reputace:   54 

↑ Jozef3:
Treba to spravit podobne ako ste to robili pre Z[i].

The ring $\mathbb Z[\sqrt{-2}]= \{a+b\sqrt{-2} ; a\in \mathbb Z,b\in \mathbb Z \}$ has a Euclidean algorithm - link  na MSE.

To mi vratilo hned medzi prvymi vysledkami, ked som do Googlu dal Z "sqrt 2" i euclidean ring.

Zápatí