Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2012 01:04 — Editoval jadd (25. 11. 2012 01:39)

jadd
Zelenáč
Reputace:   

Počítání úhlu sinus v kalkulačce

zdroj:

Úhel beta má velikost 36^\circ 52^\prime, pokud tento úhel naskládáte do kalkulačky a vypočítáte sinus, získáte právě 0,6

Jak to naskládat do kalkulačky? (windows kalkulačka, v linuxu to bude snad stejným postupem..)
Hm, tak už vím, prostě tam zapíšu 36,52 + fce, kalkulačka už to pochopí. Já myslel, že tam mám nějak dostat stupně.

• (téma jako vyřešené označil(a) jadd)

#2 25. 11. 2012 10:23 — Editoval teolog (25. 11. 2012 10:23)

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Počítání úhlu sinus v kalkulačce

↑ jadd:
Zrdavím,
$36°52^{\prime}\neq36,52°$
Do kalkulačky to musíte zadat jako stupně a minuty (tedy v šedesátkové soustavě), nikoliv jako desetinné číslo.

#3 25. 11. 2012 14:22 — Editoval jadd (25. 11. 2012 15:54)

jadd
Zelenáč
Reputace:   

↑ teolog:
A lze to tedy i ve Windows kalkulačce? Vím, že se to dělá nějak v excelu/calcu
Je pravda, že to nedá úplně stejný výsledek jako v Google. V článku se píše, že by to měl být přibližný výsledek, tak jsem se s tím spokojil. Ale mě by opravdu zajímal správný postup. Co když budu mít u sebe jen mobilní kalkulačku (v hloupém mobilu). Počet fcí v něm je věc jiná..

zdroj:

Pokud budete počítat sinus na kalkulačce, dejte si pozor, abyste měli zapnutý mód pro stupně. Často totiž bývá problém v tom, že počítáte s radiány, což je jiná úhlová míra. Nicméně platí převodní vztah:

mám aktivované stupně, ne radiány...jak tam dám tu šedesátkovou soustavu...jak ty minuty..pokud to vůbec lze v té Win kalklačce?

#4 25. 11. 2012 16:35

jadd
Zelenáč
Reputace:   

jadd napsal(a):

↑ teolog:
A lze to tedy i ve Windows kalkulačce? Vím, že se to dělá nějak v excelu/calcu
Je pravda, že to nedá úplně stejný výsledek jako v Google. V článku se píše, že by to měl být přibližný výsledek, tak jsem se s tím spokojil. Ale mě by opravdu zajímal správný postup. Co když budu mít u sebe jen mobilní kalkulačku (v hloupém mobilu). Počet fcí v něm je věc jiná..

zdroj:

Pokud budete počítat sinus na kalkulačce, dejte si pozor, abyste měli zapnutý mód pro stupně. Často totiž bývá problém v tom, že počítáte s radiány, což je jiná úhlová míra. Nicméně platí převodní vztah:

mám aktivované stupně, ne radiány...jak tam dám tu šedesátkovou soustavu...jak ty minuty..pokud to vůbec lze v té Win kalkulačce?

doplnění: Tak nevím, jak to ještě lze jinak, ale tohle jsem našel na webu, a je to přesné.
36+52/60=něco+fce$\sin $

A samozřejmě, že bych se k tomu nedostal, nebýt reakce.

#5 25. 11. 2012 16:39

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ jadd:
V kalkulačce ve windows je funkce dms, ta převádí desítkovou soustavu na šedesátkovou. K opačnému převodu se má zaškrtnout inv a pak dát dms. Ale funguje to  nějak divně.
Doporučuji použít normální kapesní kalkulačku, kde je na to žlutě označené tlačítko.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-11/57763_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.JPG
Nebo se to ještě dá spočítat ručně.
Např. 23°10´30´´=23+10/60+30/3600=23,175

#6 25. 11. 2012 16:57 — Editoval jadd (26. 11. 2012 02:15)

jadd
Zelenáč
Reputace:   

K opačnému převodu se má zaškrtnout inv a pak dát dms. Ale funguje to  nějak divně.

Protože inv, tam musí být ještě před vložením čísla. Takže nejdřív zkopírovat výsledek sin, vynulovat, zapnou inv, a vložit předešlý výsledek.

Nebo se to ještě dá spočítat ručně.
Např. 23°10´30´´=23+10/60+30/3600=23,175

Hm, zde je to vysvětlené, kdybych se tam díval dříve, možná bych to i pochopil

Zcela jsem nepochopil to počítání s "dms" ale každá fce dá (musí, dřív ...) spočítat i bez použití kalkulačky.
Alespoň tam lze vidět, jak se to počítá...

Název tématu jsem napsal asi špatně, mělo by být "sinu(su) úhlu", že?

Zápatí