Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Úhel beta má velikost 36^\circ 52^\prime, pokud tento úhel naskládáte do kalkulačky a vypočítáte sinus, získáte právě 0,6
Jak to naskládat do kalkulačky? (windows kalkulačka, v linuxu to bude snad stejným postupem..)
Hm, tak už vím, prostě tam zapíšu 36,52 + fce, kalkulačka už to pochopí. Já myslel, že tam mám nějak dostat stupně.
↑ teolog:
A lze to tedy i ve Windows kalkulačce? Vím, že se to dělá nějak v excelu/calcu
Je pravda, že to nedá úplně stejný výsledek jako v Google. V článku se píše, že by to měl být přibližný výsledek, tak jsem se s tím spokojil. Ale mě by opravdu zajímal správný postup. Co když budu mít u sebe jen mobilní kalkulačku (v hloupém mobilu). Počet fcí v něm je věc jiná..
zdroj:
Pokud budete počítat sinus na kalkulačce, dejte si pozor, abyste měli zapnutý mód pro stupně. Často totiž bývá problém v tom, že počítáte s radiány, což je jiná úhlová míra. Nicméně platí převodní vztah:
mám aktivované stupně, ne radiány...jak tam dám tu šedesátkovou soustavu...jak ty minuty..pokud to vůbec lze v té Win kalklačce?
jadd napsal(a):
↑ teolog:
A lze to tedy i ve Windows kalkulačce? Vím, že se to dělá nějak v excelu/calcu
Je pravda, že to nedá úplně stejný výsledek jako v Google. V článku se píše, že by to měl být přibližný výsledek, tak jsem se s tím spokojil. Ale mě by opravdu zajímal správný postup. Co když budu mít u sebe jen mobilní kalkulačku (v hloupém mobilu). Počet fcí v něm je věc jiná..
zdroj:Pokud budete počítat sinus na kalkulačce, dejte si pozor, abyste měli zapnutý mód pro stupně. Často totiž bývá problém v tom, že počítáte s radiány, což je jiná úhlová míra. Nicméně platí převodní vztah:
mám aktivované stupně, ne radiány...jak tam dám tu šedesátkovou soustavu...jak ty minuty..pokud to vůbec lze v té Win kalkulačce?
doplnění: Tak nevím, jak to ještě lze jinak, ale tohle jsem našel na webu, a je to přesné.
36+52/60=něco+fce
A samozřejmě, že bych se k tomu nedostal, nebýt reakce.

↑ jadd:
V kalkulačce ve windows je funkce dms, ta převádí desítkovou soustavu na šedesátkovou. K opačnému převodu se má zaškrtnout inv a pak dát dms. Ale funguje to nějak divně.
Doporučuji použít normální kapesní kalkulačku, kde je na to žlutě označené tlačítko.
Nebo se to ještě dá spočítat ručně.
Např. 23°10´30´´=23+10/60+30/3600=23,175
K opačnému převodu se má zaškrtnout inv a pak dát dms. Ale funguje to nějak divně.
Protože inv, tam musí být ještě před vložením čísla. Takže nejdřív zkopírovat výsledek sin, vynulovat, zapnou inv, a vložit předešlý výsledek.
Nebo se to ještě dá spočítat ručně.
Např. 23°10´30´´=23+10/60+30/3600=23,175
Hm, zde je to vysvětlené, kdybych se tam díval dříve, možná bych to i pochopil
Zcela jsem nepochopil to počítání s "dms" ale každá fce dá (musí, dřív ...) spočítat i bez použití kalkulačky.
Alespoň tam lze vidět, jak se to počítá...
Název tématu jsem napsal asi špatně, mělo by být "sinu(su) úhlu", že?