Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2012 01:04 — Editoval jadd (25. 11. 2012 01:39)

jadd
Zelenáč
Reputace:   

Počítání úhlu sinus v kalkulačce

zdroj:

Úhel beta má velikost 36^\circ 52^\prime, pokud tento úhel naskládáte do kalkulačky a vypočítáte sinus, získáte právě 0,6

Jak to naskládat do kalkulačky? (windows kalkulačka, v linuxu to bude snad stejným postupem..)
Hm, tak už vím, prostě tam zapíšu 36,52 + fce, kalkulačka už to pochopí. Já myslel, že tam mám nějak dostat stupně.

• (téma jako vyřešené označil(a) jadd)

#2 25. 11. 2012 10:23 — Editoval teolog (25. 11. 2012 10:23)

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Počítání úhlu sinus v kalkulačce

↑ jadd:
Zrdavím,
$36°52^{\prime}\neq36,52°$
Do kalkulačky to musíte zadat jako stupně a minuty (tedy v šedesátkové soustavě), nikoliv jako desetinné číslo.

#3 25. 11. 2012 14:22 — Editoval jadd (25. 11. 2012 15:54)

jadd
Zelenáč
Reputace:   

↑ teolog:
A lze to tedy i ve Windows kalkulačce? Vím, že se to dělá nějak v excelu/calcu
Je pravda, že to nedá úplně stejný výsledek jako v Google. V článku se píše, že by to měl být přibližný výsledek, tak jsem se s tím spokojil. Ale mě by opravdu zajímal správný postup. Co když budu mít u sebe jen mobilní kalkulačku (v hloupém mobilu). Počet fcí v něm je věc jiná..

zdroj:

Pokud budete počítat sinus na kalkulačce, dejte si pozor, abyste měli zapnutý mód pro stupně. Často totiž bývá problém v tom, že počítáte s radiány, což je jiná úhlová míra. Nicméně platí převodní vztah:

mám aktivované stupně, ne radiány...jak tam dám tu šedesátkovou soustavu...jak ty minuty..pokud to vůbec lze v té Win kalklačce?

#4 25. 11. 2012 16:35

jadd
Zelenáč
Reputace:   

jadd napsal(a):

↑ teolog:
A lze to tedy i ve Windows kalkulačce? Vím, že se to dělá nějak v excelu/calcu
Je pravda, že to nedá úplně stejný výsledek jako v Google. V článku se píše, že by to měl být přibližný výsledek, tak jsem se s tím spokojil. Ale mě by opravdu zajímal správný postup. Co když budu mít u sebe jen mobilní kalkulačku (v hloupém mobilu). Počet fcí v něm je věc jiná..

zdroj:

Pokud budete počítat sinus na kalkulačce, dejte si pozor, abyste měli zapnutý mód pro stupně. Často totiž bývá problém v tom, že počítáte s radiány, což je jiná úhlová míra. Nicméně platí převodní vztah:

mám aktivované stupně, ne radiány...jak tam dám tu šedesátkovou soustavu...jak ty minuty..pokud to vůbec lze v té Win kalkulačce?

doplnění: Tak nevím, jak to ještě lze jinak, ale tohle jsem našel na webu, a je to přesné.
36+52/60=něco+fce$\sin $

A samozřejmě, že bych se k tomu nedostal, nebýt reakce.

#5 25. 11. 2012 16:39

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

↑ jadd:
V kalkulačce ve windows je funkce dms, ta převádí desítkovou soustavu na šedesátkovou. K opačnému převodu se má zaškrtnout inv a pak dát dms. Ale funguje to  nějak divně.
Doporučuji použít normální kapesní kalkulačku, kde je na to žlutě označené tlačítko.
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-11/57763_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.JPG
Nebo se to ještě dá spočítat ručně.
Např. 23°10´30´´=23+10/60+30/3600=23,175

#6 25. 11. 2012 16:57 — Editoval jadd (26. 11. 2012 02:15)

jadd
Zelenáč
Reputace:   

K opačnému převodu se má zaškrtnout inv a pak dát dms. Ale funguje to  nějak divně.

Protože inv, tam musí být ještě před vložením čísla. Takže nejdřív zkopírovat výsledek sin, vynulovat, zapnou inv, a vložit předešlý výsledek.

Nebo se to ještě dá spočítat ručně.
Např. 23°10´30´´=23+10/60+30/3600=23,175

Hm, zde je to vysvětlené, kdybych se tam díval dříve, možná bych to i pochopil

Zcela jsem nepochopil to počítání s "dms" ale každá fce dá (musí, dřív ...) spočítat i bez použití kalkulačky.
Alespoň tam lze vidět, jak se to počítá...

Název tématu jsem napsal asi špatně, mělo by být "sinu(su) úhlu", že?

Zápatí