Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 11. 2012 13:12

r.zelenka
Reputace:   

Rozhodněte o omezenosti a monotónnosti posloupnosti

Dobrý den,

řeším dva příklady s tímto zadáním a nejsem si jistý svým postupem.

Zadání vypadá takto:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-11/04087_V%25C3%25BDst%25C5%2599i%25C5%25BEek.PNG

a moje řešení je následující:

Odkaz na obr.

Doufám, že je to k přečtení... Můj problém je, že si nejsem jistý u prvního příkladu maximem a infimem. Pak bych se ještě chtěl zeptat, jestli toto moje řešení je úplné, jestli ještě není třeba dále něco počítat... jestli to tedy vyhovuje zadání a jako poslední bych měl dotaz, kdy je potřeba počítat limiu v těchto příkladech, protože v sešitě jsem jí u podobných příkladů někde viděl a někde neviděl vypočtenou a tedka jsem z toho docela zmatený, takže pokud se najde nějaká dobrá duše, tkerá mi pomůže, budu moc vděčný. Děkuji :)

#2 28. 11. 2012 13:33

marnes

Re: Rozhodněte o omezenosti a monotónnosti posloupnosti

↑ r.zelenka:

Dle mého je první příklad oscilující, jelikož se pravidelně mění znaménko a je omezená v intervalu (-3;3), protože od trojky vždy něco odčítám, takže trojky to nikdy nedosáhne)

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 28. 11. 2012 13:40

marnes

↑ r.zelenka:
U druhého příkladu opět osciluje, hodnoty se postupně přibližují k nule. Omezená je tedy prvním a druhým členem, kde v prvním máš zřejmě chybu, protože (-1) na nultou je +1. Ohledně těch limit se snad přihlásí někdo jiný

Jo. A na začátku vás zdravím.

#4 28. 11. 2012 16:55

r.zelenka
Reputace:   

↑ marnes: díky za pomoc :).. snad se někdo ozve no :)

#5 28. 11. 2012 17:00

r.zelenka
Reputace:   

teďka mě napadlo, že ta limita se nejspíš řeší, pokud je v zadání otázka, jestli je posloupnost divergentní nebo konvergentní

Zápatí