Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den!
Je známý problém počtu barev, které by stačily pro vybarvení politické mapy tak, aby sousedící státy neměly stejnou barvu (zde se za sousedící považují státy, které mají společnou hranici, ne pouze jeden bod. Za předpokladu, že každý stát je celistvý, tj. nemá několik ohraničených území, v roce 1976 bylo počítačem po 1200 hodinách prokázáno, že stačí 4 barvy.
Moje úloha je jednodušší. V rovině jsou vedeny přímky, které plochu rozdělí na řadu částí. Dokažte, že k vybarvení stačí dvě barvy, aby žádné dvě spolu sousedící části neměly stejnou barvu. Za sousedící části se opět nepokládají ty části, které se dotýkají jen v jediném bodě. Hranici musí tvořit úsečky, polopřímky a přímky.
Napovím, že u této úlohy není potřeba nic počítat, jen logicky myslet.
Na těchto stránkách se nepohybuji dlouho, tak se omlouvám, jestli tu snad tato úloha už byla.
Pekna uloha. Ja by som postupoval takto.
↑ Brano:
Gratuluji a zvyšuji reputaci! Důkaz je přesný. Jen ještě dodám, že to platí nejen pro přímky, ale i pro kuželosečky. Tam se musí hlavně u hyperbol dávat pozor na to, kde se mění barvy, protože současné vznikají dvě ramena (čáry).
Ahoj ↑ Iktomi:,
Este jedno zabavne cvicenie na 2-farbenie.
↑ vanok:
K té nové úloze by to asi chtělo nějaké upřesnění (omezení). Zdá se mi, že by se asi nepočítalo "okolí" té jednotahové malůvky. Kdyby se počítalo, pak např. tato situace (která jde namalovat jedním tahem) by nebyla řešitelná - dva stejné čtverečky sousedící jeden s druhým stěnou. Možná, že tato podmínka je dána pojmem "mapa", matematicky se v tom moc nevyznám. Tah se může křížit?
↑ Iktomi:
Ano, jedine co treba, je aby bol uzavrety.
Rob najprv nejake pokusy.
↑ vanok:
Iktomi zrejme myslel to ci sa moze ist po jednej ciare 2x a to sa zrejme nemoze, ale jednobodovy (diskretnobodovy?) samopriesek by nemal vadit.
↑ Brano:,
Co je dolezite konstatovat, ze na takej mape kazdy vrchol je parneho stupna, cize z neho "vychadza parny pocet hranicnych ciest"... co je lahko vidiet, lebo pri kresleny mapy ak vojdeme do nejakeho vrchol, vzdy z neho vyjdeme (a plati to aj na bod z ktoreho sme vysli na zaciatoku lebo sa do neho na konci kreslenia vraciame).
Cize presnesie by sa to dalo formulovat, ze mame mapu=:graf s konecnym poctom vrcholov ktory sa da "vnorit" do roviny: taku ze sa da prejst po nom tak, ze po kadzej hrane ideme prave raz(!).
Totizto mne hned chodili po rozume vselijake krivky co nekonecne vela krat pretinaju sami seba - trivialny priklad, ze sa to potom neda je to co uviedol ↑ Iktomi: a menej trivialny, kde si ani niesom isty ci sa to da alebo nie, alebo co by sa tym vlastne myslelo je Hilbertova krivka (co vyplni celu rovinu).
↑ Brano:
Vidim, tu ide o tu elementarnu verziu. Dokaz, ak sa rozdeli na etapy, je celkom stredoskolsky.
Uz to mam, aj ked neviem ci je to najjednoduchsia verzia, ale zda sa mi pomerne prehladna.
ahoj,
zaujimavy pristup...
moj pristup je trochu iny a nepouziva pojem dualneho grafu.
Brano, davam tu moj dokaz, co najpodrobnejsie ako sa da
↑ vanok:
Dokoncil som moj dokaz, co som vcera nemal chut dopisat.
Na dobre pochopnie je uzitocne si urobit jednu mapu... a na nej pracovovat.
Slovo parita ( francuzky parité, anglicky parity ... je latiskeho povodu) a v matematike znamena: su zaroven parne alebo zaroven neparne.
↑ vanok:
Během víkendu jsem neměl přístup na internet a koukám, že diskuse je tu velmi živá. Ten můj dotaz hned kdesi na počátku nebyl správný, zaměnil jsem pojem "uzavřená křivka" s pojmem "jedním tahem". Také já jsem přes víkend došel k závěru, že je důležitý počet čar v bodě křížení. Moje bádání bych shrnul takto:
↑ Iktomi:,
Poznamka:
Skutocne, ak ma nklame moja pamät, mame takyto vysledok.
Kazdy graf, ktory ma
alebo len vrcholy parneho stupna,
alebo vsetki vrcholy parneho stupna az na dva
Moze byt
nakresleny jednym tahom
a opacne:
Graf nakresleny jednym tahom je taky ako ten popisany vysie.
Poznamka: ak graf ma prave dve vrcholy neparneho stupna, vtedy jeho jednotahove kreslenie zacina v jednom takom vrchole a konci v druhom.
Cize vdaka tomu dokaz co kolega Brano ako aj ja sme urobili je platny aj v takej formulacii ako pises.(inac v 3°, mojho dokazu ↑ vanok:, som predpokladal tuto situaciu co sa tyka parity vrcholov). No vsak na strednej skole, je lepsie ( podla mna ...a to vdaka empirickej situacii: moznosti ziakov "skusat" a naviac ide o intuitivnu situaciu: kde netreba im davat ziadne definiciei)