Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 12. 2012 23:12 — Editoval fffghj (01. 12. 2012 23:14)

fffghj
Reputace:   

Transformace do sférických souřadnic - meze?

Mám určit meze koule, jejíž okraje jsou dány:

$x^{2}+y^{2}+(z-\frac{1}{2})^{2}=\frac{1}{4}$

Budu převádět do sférických souřadnic a jde o určení mezí, což mi není jasné:

$0\le \varphi \le 2\pi $ ... to je mi snad jasné, prostě se $\varphi $ obtočí kolem celé osy, je to koule, kolem dokola jsou ty body.
$0\le \vartheta \le \frac{\pi }{2}$ ... zde vůbec nechápu, proč jen $\frac{\pi }{2}$ , když si myslím (ale je asi zjevné, že špatně), že se to má dotočit "od vrchu až dolů", tudíž od $0$ do $2\pi $ ?
$0\le \varrho \le cos\vartheta $ ... toto mi také není jasné, proč se prostě nevezme maximum, od $0$ do $\frac{1}{2}$ , tedy do poloměru koule?

#2 01. 12. 2012 23:20

Brano
Reputace:   232 

Re: Transformace do sférických souřadnic - meze?

V prvom rade musis napisat aku variantu sferickych suradnic pouzivas (staci vzorec), lebo ich je viacero a lisia sa casto v tom odkial kam sa meraju uhly a potom aj v tom ake maju hranice a v tom kde maju stred - podla vysledku sa mi zda, ze stred ma byt v $(0,0,0)$ a tvoje uvahy sa tocia okolo stredu $(0,0,1/2)$.

#3 01. 12. 2012 23:39

fffghj
Reputace:   

↑ Brano:

Takhle by to mělo být správně, tak je to v učebnici.

$x=\varrho cos\varphi sin\vartheta $
$y=\varrho sin\varphi sin\vartheta $
$z=\varrho  cos\vartheta$

Střed té koule je v $(0,0,1/2)$ ale počítám, že střed té transformace kolem $(0,0,0)$? Tj. není zde žádná transformace posunutí.

Nerozumím tedy, proč jsou ty meze takové, jaké jsou.

#4 02. 12. 2012 00:23

Brano
Reputace:   232 

Takze najprv k tomu stredu - ved prave to ze stred gule nie je v pociatku sustavy znamena, ze $\rho$ nema toho vela spolocneho s polomerom gule a teda nemame ziaden intuitivny dovod preco by sme mali cakat, ze $\rho\in[0,1/2]$ a ani to tak nie je.

V tej tvojej transformacii $\theta$ je uhol ktory oznacuje na ktorej sme rovnobezke (ako v zemepise) na takej sfere co ma stred v pociatku(!) - $(0,0,0)$ a povedzme ze ma trebars polomer $\rho=1$ - oznacme ju Z; $\theta=0$ je rovnik, $\theta=-\pi/2$ je juzny pol a $\theta=\pi/2$ je severny. Teraz si uvedom ze ta tvoja sfera (osnacme ju S) sa dotyka roviny $z=0$ a sfery Z (zvnutra). Takze to, ze vsetky body S su nad $z=0$ znamena, ze $\theta\ge 0$ - cize $\theta\in[0,\pi/2]$. Ocividne $\phi\in[0,2\pi]$. Ale taketo odvodenie z obrazku nie je uplne koser, ale je dobre si to ozrejmit kvoli intuicii + takto sa dost tazko nahliadnu hranice pre $\rho$.

Poriadne sa to robi takto:
$x^{2}+y^{2}+(z-\frac{1}{2})^{2}\le\frac{1}{4}$
Nerovnost aby sme mali gulu aj s vnutrom, co je to co vlastne chces parametrizovat ... upravime na
$x^{2}+y^{2}+z^2\le z$
dosadis transformaciu a dostanes
$\rho^2\le \rho\cos\theta$
a teda
$\rho\le\cos\theta$
Samotne sfericke suradnice maju taketo hranice
$\rho\in[0,\infty]$
$\phi\in[0,2\pi]$
$\theta\in[-\pi/2,\pi/2]$

pouzijes odvodenu nerovnost a dostanes
$\cos\theta\ge\rho\ge 0$
a teda