Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám určit meze koule, jejíž okraje jsou dány:
Budu převádět do sférických souřadnic a jde o určení mezí, což mi není jasné:
... to je mi snad jasné, prostě se
obtočí kolem celé osy, je to koule, kolem dokola jsou ty body.
... zde vůbec nechápu, proč jen
, když si myslím (ale je asi zjevné, že špatně), že se to má dotočit "od vrchu až dolů", tudíž od
do
?
... toto mi také není jasné, proč se prostě nevezme maximum, od
do
, tedy do poloměru koule?
V prvom rade musis napisat aku variantu sferickych suradnic pouzivas (staci vzorec), lebo ich je viacero a lisia sa casto v tom odkial kam sa meraju uhly a potom aj v tom ake maju hranice a v tom kde maju stred - podla vysledku sa mi zda, ze stred ma byt v
a tvoje uvahy sa tocia okolo stredu
.
↑ Brano:
Takhle by to mělo být správně, tak je to v učebnici.

Střed té koule je v
ale počítám, že střed té transformace kolem
? Tj. není zde žádná transformace posunutí.
Nerozumím tedy, proč jsou ty meze takové, jaké jsou.
Takze najprv k tomu stredu - ved prave to ze stred gule nie je v pociatku sustavy znamena, ze
nema toho vela spolocneho s polomerom gule a teda nemame ziaden intuitivny dovod preco by sme mali cakat, ze
a ani to tak nie je.
V tej tvojej transformacii
je uhol ktory oznacuje na ktorej sme rovnobezke (ako v zemepise) na takej sfere co ma stred v pociatku(!) -
a povedzme ze ma trebars polomer
- oznacme ju Z;
je rovnik,
je juzny pol a
je severny. Teraz si uvedom ze ta tvoja sfera (osnacme ju S) sa dotyka roviny
a sfery Z (zvnutra). Takze to, ze vsetky body S su nad
znamena, ze
- cize
. Ocividne
. Ale taketo odvodenie z obrazku nie je uplne koser, ale je dobre si to ozrejmit kvoli intuicii + takto sa dost tazko nahliadnu hranice pre
.
Poriadne sa to robi takto:
Nerovnost aby sme mali gulu aj s vnutrom, co je to co vlastne chces parametrizovat ... upravime na
dosadis transformaciu a dostanes
a teda
Samotne sfericke suradnice maju taketo hranice![kopírovat do textarea $\rho\in[0,\infty]$](/mathtex/94/94be646d2c5065ff37a05445d62692ad.gif)
![kopírovat do textarea $\phi\in[0,2\pi]$](/mathtex/ee/ee57b6f00564342946ae88448f0f4e19.gif)
![kopírovat do textarea $\theta\in[-\pi/2,\pi/2]$](/mathtex/4d/4d437df4bea2dc49da6ff67ac584855c.gif)
pouzijes odvodenu nerovnost a dostanes
a teda![kopírovat do textarea $\theta\in[0,\pi/2]$](/mathtex/5f/5f6e0e3dea579030e1d8bbb350575349.gif)
s
sa nic nedeje teda ostava![kopírovat do textarea $\phi\in[0,2\pi]$](/mathtex/ee/ee57b6f00564342946ae88448f0f4e19.gif)
a pre
to iba opiseme![kopírovat do textarea $\rho\in[0,\cos\theta]$](/mathtex/09/09ab5dd269b58706816d547e64c0478d.gif)
Stránky: 1