Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2008 10:49

NetFenix
Reputace:   

Kombinatorika-anagramy

Zdravím, řešil jsem nějaký příklad do kombinatoriky, ale vůbec netuším jestli jsem postupoval správně, tak jestli by se někdo mohl mrknout na tento příklad byl bych rád:

př.:
Kolik různých anagramů, které neobsahují slovo ANNA, vznikne ze slova ANAKONDA? Zdůrazněme, že písmena slova ANNA nemusí následovat bezprostředně po sobě. Tedy jak anagram "a A d k N o N A", tak anagram "o k d A N N A a" slovo ANNA obsahuje! Své řešení zdůvodněte!

můj postup:

nejdříve jsem si tedy napsal, kde se zbylé písmena mohou vyskytovat, tedy: _ A _ N _ N _ A _ , mohou se tedy vyskytovat na pěti místech a zbyli mi čtyři písmena KODA. tyto čtyři písmena pak můžu hodit na tyto pozice, a to asi následovně:
1) na jedno z míst umístím 4 písmena
2) na jedno místo umístím 3 písmena a na druhé místo 1 písmenko
3) na jedno místo 2 písmena a na druhé taky dvě písmena
4) na jedno místo 2 písmena a pak na druhé místo jedno a na třetí místo taky jedno
5) umístím na každé místo 1 písmeno (jedno místo bude tedy prázdné)

a teď ke každému výpočty:
1) 5*4! = 120
2) 2*(5*3!) = 60
3) 2*(5*2!*2!) = 40
4) 3*(5*2!*1!*1!) = 30
5) 4! = 24
celkem = 274

Ale netuším jestli je to dobrý postup, tak jestli by někdo pomohl, bylo by to super...

#2 16. 11. 2008 12:43

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Kombinatorika-anagramy

Nejprve spočítejme slova, která slovo ANNA obsahují.

Tvoje myšlenka se vzory je správná. Problém ale je, že jedno z těch 4 písmen, co pak do vzoru dosazuješ, je taky A, takže třeba aannakod počítáš dvakrát. Postupoval bych tak, že bych si napsal všechny možné vzory

_A_A_N_N_A_
_A_N_A_N_A_
_A_N_N_A_A_

Když víme, jaký používáme vzor, můžeme každý anagram zakódovat pomocí K,O,D a pěti oddělovačů (ty pak při dekódování nahradíme písmeny A a N v pořadí daném vzorem -- třeba K|D||O|| se dekóduje podle prvního vzoru na kadanona). Jde nám tedy o permutace osmi objektů (3 písmena, 5 oddělovačů), z nichž 5 je nerozlišitelných. Takových možnstí je
8!/5!=336.
Pro všechny 3 vzory tedy máme celkem 3*336=1008 slov, které slovo ANNA obsahují.

Když tyto odečteme od celkového počtu anagramů slova ANAKONDA, dostaneme se ke kýženému výsledku.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 16. 11. 2008 13:22

NetFenix
Reputace:   

Díky, takže kdybych to rozepsal tak by to vlastně bylo:

počet anagramů slova ANAKONDA: P(3,2,1,1,1) = 8!/(3!*2!) = 3360
a skrze ty vzory : P(5, 1, 1, 1) = 8!/5! = 336
                         pro tři vzory 336*3 = 1008

a nakonec 3360-1008 = 2352

No já jsem si právě říkal, jak to bude s tím vybráním těch dvou áček ze tří, ale tohle mě fakt nenapadlo udělat si ty vzory vlastně i s tím třetím áčkem, který vlastně může mít jenom jedno z těchto jasně daných pozic. No super řešení. Díky moc

#4 18. 11. 2008 14:50

NetFenix
Reputace:   

Můžu se ještě zeptat proč se to odečítá od toho celkového počtu anagramů??? Vlastně už tím výpočtem 3*P(5,1,1,1) bych měl mít všechny anagramy, ne?

#5 18. 11. 2008 18:28

Kondr
Veterán

↑ NetFenix:3*P(5,1,1,1) je anagramů, které OBSAHUJÍ slovo ANNA. My hledáme ty, které ho neobsahují.

#6 18. 11. 2008 18:52

NetFenix
Reputace:   

Smutné, bohužel není to poprvé co si správně nepřečtu zadání. Horší je to ale při zkoušce:-). Díky moc

#7 01. 12. 2008 18:43

turcovsky
Reputace:   

zdravím mohl bych se zeptat proč jsou jen tři vzory není jich náhodou více? co třeba vzor _A_A_N_A_N_ ten tam nepatří?

#8 02. 12. 2008 12:08

Kondr
Veterán

↑ turcovsky:Já jsem vypisoval vzory slov, které obsahují slovo ANNA, ty jsou tři. Spočítal jsem kolik slov jim vyhovuje a ty odečetl od počtu všech anagramů.

Šlo by samozřejmě počítat přímo anagramy odpovídají vzorům, které ANNA neobsahují. Takových vzorů je 7 a ten tvůj mezi ně  patří.

Zápatí