Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problém s důkazemasociativity u vektorového součinu. Něco málo jsem dala dohromady, ale zřejmě to nestačí. Prý mám brát v úvahu směry, a to už nechápu. Tady přihazuju to, co vím..
α.(u×v)=(α.u)×v=u×(α.v)
α je větší než 0:
L=α.(u×v)
P=(α.u)×v=|αu|.|v|.sin(∢(αu,v))=|α|.|u|.|v|.sin(∢(u;v)=α.(u×v)
α je menší než 0
L=α.(u×v)
P=(α.u)×v=|αu|.|v|.sin(∢(αu,v))=|α|.|u|.|v|.sin(∢(u;v)=α.(u×v)
No ale tady je prý už problém ohledně těch vektorů, mohli byste mi s tím, prosím, pomoct?
↑ nypon:
Vektorový súčin nie je asociatívny - ProofWiki.
Ty myslíš zmiešaný súčin. Na Wikipedii píšu, ako sa dá vyjadriť pomocou determinantu:
Pokiaľ vieme toto, už len stačí vedieť ako sa mení determinant pri výmene riadkov.
Otázka je, či ste už mali niečo o determinantoch - v opačnom prípade to asi použiť nemôžeš. (Ale aspoň ti to dáva vyjadrenie pre zmiešaný súčin v súradniciach. To sa bude dať odvodiť aj bez toho, aby ste používali determinanty.
↑ kompik: Vlastně jsme se učili, že vektorový součin je asociativní vzhledem k násobení skalárem.. Vzhledem k násobení vektorovým součinem asociativní není. Determinanty jsme už brali, teď jsi mě zaskočil, zkusím se podívat, jestli tím k něčemu dojdu..
↑ nypon:
Pozor kompik si myslel, ze
je vektor ktory je skalarne prinasobeny; ak je
skalar, tak to co napisal sa tvojho prikladu netyka - kvoli tomu je potrebne pisat veci prehladne. Ked sa tak pozeram tak v tomto pripade by oba tvoje vypocty boli nezmyselne, lebo tam mas rovnost medzi cislom a vektorom.
Dokaz bude dost zavisiet od toho ako ste mali definovany vektorovy sucin, tak to tu napis.
nypon napsal(a):
Vektorový součin, jak máme definovaný? Myslíš u×v= |u|.|v|.sin\alpha ?
Toto, čo si napísal, je definícia skalárneho súčinu