Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 12. 2012 15:41

Mihelherbiii
Škola: VŠB - TUO FAST
Pozice: student
Reputace:   

Druhá derivace

Ahojte, mám problém nejsem schopen vypočítat druhou derivace těchto funkcí-
$y=\frac{\sqrt{x-1}}{x}$
$y=\frac{\sqrt{1-x}}{x}$

Nejde mi o výsledek(ten mám z WA), ale o polopatický postup. Když jsme opsal postup z WA učitel mi to neuznal, protože viděl, že to není z mojí hlavy a bral to jako podvod. Pokud by byl někdo tak hodný a nejlépe by mi vyfotil jak by to sám počítal bych bych moc vděčný. Sám jsme na tom proseděl odhadem 2 hodiny bohužel na tohle nemám.

Děkuji

#2 09. 12. 2012 19:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Druhá derivace

Zdravím,

z pohledu učitele je to stejné - zda WA nebo výpočet od tety z Horní/Dolní na nějakém fóru. Pokud máš zájem se podílet na výsledku, tak své pokusy - např. jak dopadla 1. derivace? Zda jsi zkoušel použit MAW - je všemu v postupu rozumět?

Jinak - buď konzultace u učitele, nebo zajistit si doučování. Ať se vede.

#3 09. 12. 2012 21:04

Mihelherbiii
Reputace:   

1. derivace mi vyšla tak jak má podle WA. v postupu WA mi to tam hazí jakási pravidla, ale jsme z toho v lese. MAW píše to stejné akorát přeložené do češtiny..
Vzhledem k tomu, že náš učitel je "trošku jiný" tak konzultace nepřichází v úvahu. Moje doučovatelka mi také nepomohla, proto píšu tady.

#4 09. 12. 2012 22:52

jelena
Jelena

↑ Mihelherbiii:

když už jsem téma začala, tak dokončím - vezmu 2. funkci, protože trošku těžší: $y=\frac{\sqrt{1-x}}{x}=\frac{(1-x)^{\frac{1}{2}}}{x}$

V tomto přepisu vidíš podíl složené funkce $g(x)=(1-x)^{\frac{1}{2}}$ a funkce $h(x)=x$. Jsi schopen pokračovat zápisem derivace podílu?
Jsi schopen provést derivaci složené funkce: $g(x)=(1-x)^{\frac{1}{2}}$?

Vzhledem k tomu, že náš učitel je "trošku jiný" tak konzultace nepřichází v úvahu. Moje doučovatelka mi také nepomohla, proto píšu tady.

konzultaci musí mít každý učitel. Pokud nemá - je garant předmětu - zkoušel jsi nedostatek konzultaci řešit? Nederivující doučovatelka - také hezké. Pokračuj, prosím, tady - pokud máš zájem.

#5 10. 12. 2012 10:04 — Editoval Mihelherbiii (10. 12. 2012 10:45)

Mihelherbiii
Reputace:   

Včera večír jsem tu už nebyl, tak se omlouvám. Našeho učitele netřeba řešit, je přísný, starý, zásadový, všichni jsme pro něho blbci a bude rád když to nikdo neudělá..ve zkratce.. Doučovatelka doučila derivace, to jo, ale s tímhle si rady nevěděla.

Odpíchl bych se od první (Jelena - první?) derivace, která vyšla : $y^{\prime}=\frac{x-2}{2\cdot \sqrt{1-x}\cdot x^{2}}$ jelena - oprava TeX

Učitel po nách chce aby jsme si odmocninu nepřevádělji jako např: $\sqrt{x}=x^{\frac{1}{2}}$ ale jako $\sqrt{x}'=\frac{1}{2\sqrt{x}}$ výsledek je sice stejný, ale chce to takhle jinak by mi to opět neuznal..

#6 10. 12. 2012 10:30

jelena
Jelena

všichni jsme pro něho blbci

nejste - ve smyslu definice "bl*", ale jdete na technické VŠ s tak mizernou přípravou v matematice, že já bych vás vyhnala každého ještě u přijímaček. Ovšem nevím, jak dlouho by byl ochotný vážený pan manžel mne živit, jelikož mne by asi také vyhnali - tedy jediným řešením je, že na žádném typu škol neučím :-)

A také pro tuto ubohost jsem přestala před 3 léty matematiku doučovat - nedalo se už na to dívat. Nic - k problému: opravila jsem zápis v TeX - souhlasí to? Pokud ano - při derivaci podílu na 2. pozici na minusem bude "čitatel nederivovaný"*(derivace jmenovatele). Ovšem v jmenovateli máme součin. Tedy ještě si provedeme pomocný výpočet - derivace jmenovatele (což je součin konstanty - může před derivaci a 2 funkce, první složena): $\({2\cdot \sqrt{1-x}\cdot x^{2}}\)^{\prime}$

tento přepis $\sqrt{x}=x^{\frac{1}{2}}$ není problém (ovšem pokud pan učitel ho nechce vidět, stačí, když si ho představíš, abys věděl, jak při derivování vzniká $\frac{1}{2}x^{-\frac{1}{2}}$, ovšem v dalším Tvem zápisu chybí znak derivace, jinak Tvůj zápis neplatí, má být $(\sqrt{x})^{\prime}=\frac{1}{2\sqrt{x}}$.

Na téma se budu snažit podívat, ale raději bych se k tomu dostala až večer, po 20. hodině. Pokud se někomu z kolegů bude chtít se zapojit k vedení kolegy k výsledku, tak určitě. Děkuji.

#7 10. 12. 2012 10:44 Příspěvek uživatele Mihelherbiii byl skryt uživatelem Mihelherbiii.

#8 10. 12. 2012 10:47

jelena
Jelena

↑ Mihelherbiii:

ještě vidím, že upravuješ zápis - znak pro derivaci je ^{\prime} - klepní na některý můj zápis, přenese se do zprávy. Zdar přeji.

#9 10. 12. 2012 10:51

Mihelherbiii
Reputace:   

NO pustil jsme se opět do toho, došla kámoška na skype a trochu mi pomohla, samozřejmě se i WA činila. Výsledek mi i vyšel akorát nevím jak zderivovat $2*\sqrt{1-x}*x^{2}$ , výsledek mám, činila se WA.

btw. nechápu proč mi to tu neukazuje ty vzorce, ale píše to eror..-_-

#10 10. 12. 2012 10:56

Mihelherbiii
Reputace:   

Takj na tu derivaci v předešlém příspěvku jak jakš takž přišel, akorát mi tam lítá znaménko.

#11 10. 12. 2012 11:05

jelena
Jelena

↑ Mihelherbiii:

kde je tam? :-)

Pravděpodobně při derivaci vnitřní funkce $(1-x)^{\prime}=-1$. Tak? Děkuji.

#12 10. 12. 2012 12:03

Mihelherbiii
Reputace:   

Jo jo je tak, celkově jsme na to zapomněl..;)
Děkuji moc, nechám to tu ještě odemklé, tu derivaci druhé f-ce snad už zvládnu bez problému

#13 10. 12. 2012 22:04

jelena
Jelena

↑ Mihelherbiii:

viděla jsem, že je vše v pořádku, tak věřím, že bude zdárně dokončeno. ještě jsem se dívala na Tvé další témata - pokud toto téma je pokračováním vyšetření funkce odsud, potom je třeba více pozornosti věnovat bodu $x=1$ - v tomto bodě neexistuje 1. derivace (a ani druhá), ovšem jsou derivace zleva a zpráva. Z def. oboru tento bod není vyloučen, funkce v tomto bodě má hodnotu f(x)=0, ale chování funkce zleva a zpráva si zasluhuje více pozornosti, než při "běžném vyšetření".

Jelikož jsem podrobně nevyšetřovala a ani neznám, kam jsi došel s kontrolou vyšetření této funkce s panem učitelem, tak zatím nechám jen s touto poznámkou. Pan učitel konzultační hodiny má (v pondělí ráno a po dohodě? :-) Zrovna nad touto funkci bys s panem učitelem pohovořit mohl.

Pokud již nejsou další dotazy k tématům, označ, prosím, za vyřešené.

#14 11. 12. 2012 16:03

Mihelherbiii
Reputace:   

No dneska jsme zdárně odevzdal program, nicméně očekávám, že mi ho příští pondělí opět odevzdá..Klasika..
No zamknu to tu, každopádně  děkuji za pomoc..;)

Zápatí