Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahojte, mám problém nejsem schopen vypočítat druhou derivace těchto funkcí-

Nejde mi o výsledek(ten mám z WA), ale o polopatický postup. Když jsme opsal postup z WA učitel mi to neuznal, protože viděl, že to není z mojí hlavy a bral to jako podvod. Pokud by byl někdo tak hodný a nejlépe by mi vyfotil jak by to sám počítal bych bych moc vděčný. Sám jsme na tom proseděl odhadem 2 hodiny bohužel na tohle nemám.
Děkuji
Zdravím,
z pohledu učitele je to stejné - zda WA nebo výpočet od tety z Horní/Dolní na nějakém fóru. Pokud máš zájem se podílet na výsledku, tak své pokusy - např. jak dopadla 1. derivace? Zda jsi zkoušel použit MAW - je všemu v postupu rozumět?
Jinak - buď konzultace u učitele, nebo zajistit si doučování. Ať se vede.

1. derivace mi vyšla tak jak má podle WA. v postupu WA mi to tam hazí jakási pravidla, ale jsme z toho v lese. MAW píše to stejné akorát přeložené do češtiny..
Vzhledem k tomu, že náš učitel je "trošku jiný" tak konzultace nepřichází v úvahu. Moje doučovatelka mi také nepomohla, proto píšu tady.
↑ Mihelherbiii:
když už jsem téma začala, tak dokončím - vezmu 2. funkci, protože trošku těžší: 
V tomto přepisu vidíš podíl složené funkce
a funkce
. Jsi schopen pokračovat zápisem derivace podílu?
Jsi schopen provést derivaci složené funkce:
?
Vzhledem k tomu, že náš učitel je "trošku jiný" tak konzultace nepřichází v úvahu. Moje doučovatelka mi také nepomohla, proto píšu tady.
konzultaci musí mít každý učitel. Pokud nemá - je garant předmětu - zkoušel jsi nedostatek konzultaci řešit? Nederivující doučovatelka - také hezké. Pokračuj, prosím, tady - pokud máš zájem.

Včera večír jsem tu už nebyl, tak se omlouvám. Našeho učitele netřeba řešit, je přísný, starý, zásadový, všichni jsme pro něho blbci a bude rád když to nikdo neudělá..ve zkratce.. Doučovatelka doučila derivace, to jo, ale s tímhle si rady nevěděla.
Odpíchl bych se od první (Jelena - první?) derivace, která vyšla :
jelena - oprava TeX
Učitel po nách chce aby jsme si odmocninu nepřevádělji jako např:
ale jako
výsledek je sice stejný, ale chce to takhle jinak by mi to opět neuznal..
všichni jsme pro něho blbci
nejste - ve smyslu definice "bl*", ale jdete na technické VŠ s tak mizernou přípravou v matematice, že já bych vás vyhnala každého ještě u přijímaček. Ovšem nevím, jak dlouho by byl ochotný vážený pan manžel mne živit, jelikož mne by asi také vyhnali - tedy jediným řešením je, že na žádném typu škol neučím :-)
A také pro tuto ubohost jsem přestala před 3 léty matematiku doučovat - nedalo se už na to dívat. Nic - k problému: opravila jsem zápis v TeX - souhlasí to? Pokud ano - při derivaci podílu na 2. pozici na minusem bude "čitatel nederivovaný"*(derivace jmenovatele). Ovšem v jmenovateli máme součin. Tedy ještě si provedeme pomocný výpočet - derivace jmenovatele (což je součin konstanty - může před derivaci a 2 funkce, první složena): 
tento přepis
není problém (ovšem pokud pan učitel ho nechce vidět, stačí, když si ho představíš, abys věděl, jak při derivování vzniká
, ovšem v dalším Tvem zápisu chybí znak derivace, jinak Tvůj zápis neplatí, má být
.
Na téma se budu snažit podívat, ale raději bych se k tomu dostala až večer, po 20. hodině. Pokud se někomu z kolegů bude chtít se zapojit k vedení kolegy k výsledku, tak určitě. Děkuji.
↑ Mihelherbiii:
ještě vidím, že upravuješ zápis - znak pro derivaci je ^{\prime} - klepní na některý můj zápis, přenese se do zprávy. Zdar přeji.

NO pustil jsme se opět do toho, došla kámoška na skype a trochu mi pomohla, samozřejmě se i WA činila. Výsledek mi i vyšel akorát nevím jak zderivovat
, výsledek mám, činila se WA.
btw. nechápu proč mi to tu neukazuje ty vzorce, ale píše to eror..-_-

Takj na tu derivaci v předešlém příspěvku jak jakš takž přišel, akorát mi tam lítá znaménko.
↑ Mihelherbiii:
kde je tam? :-)
Pravděpodobně při derivaci vnitřní funkce
. Tak? Děkuji.

Jo jo je tak, celkově jsme na to zapomněl..;)
Děkuji moc, nechám to tu ještě odemklé, tu derivaci druhé f-ce snad už zvládnu bez problému
↑ Mihelherbiii:
viděla jsem, že je vše v pořádku, tak věřím, že bude zdárně dokončeno. ještě jsem se dívala na Tvé další témata - pokud toto téma je pokračováním vyšetření funkce odsud, potom je třeba více pozornosti věnovat bodu
- v tomto bodě neexistuje 1. derivace (a ani druhá), ovšem jsou derivace zleva a zpráva. Z def. oboru tento bod není vyloučen, funkce v tomto bodě má hodnotu f(x)=0, ale chování funkce zleva a zpráva si zasluhuje více pozornosti, než při "běžném vyšetření".
Jelikož jsem podrobně nevyšetřovala a ani neznám, kam jsi došel s kontrolou vyšetření této funkce s panem učitelem, tak zatím nechám jen s touto poznámkou. Pan učitel konzultační hodiny má (v pondělí ráno a po dohodě? :-) Zrovna nad touto funkci bys s panem učitelem pohovořit mohl.
Pokud již nejsou další dotazy k tématům, označ, prosím, za vyřešené.

No dneska jsme zdárně odevzdal program, nicméně očekávám, že mi ho příští pondělí opět odevzdá..Klasika..
No zamknu to tu, každopádně děkuji za pomoc..;)