Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím potřeboval bych pomoct celkem nutně s touhle slovní úlohou... kdyby se někdo našel byl bych hodně vděčný a můžu na oplázku pomoct s designem neb programováním..
Ve válcové nádobě s podstavou o obsahu 100cm2, je vzduch o teplotě 12C. Nádoba stojí na vodorovné položce. Atmosferický tlak je 101KPA. Píst je 60cm nad podstavou.
Jak se posune píst, jestliže na něj položíme závaži o hmotnosti 200kg a teplota plynu vzroste na 27C.
Ivana napsal(a):
↑ coe:Ale chtělo by to, abys sis to přepočítal. Mohu se mýlit :
jééééé jseš laskavá fakt nevím jak ti poděkovat ... ja jsem to zkoušel řešit ..
co ty na to ?
http://image.dayphorum.eu/show/img-zkLCwuYnKM.png
asi to tak nemůže být že ?..
↑ coe:Přes rovnici pro výpočet tepla Q. Teplo je součástí vnitřní energie, která se stlačením zvýšila. Vnitřní energie je ono vypočítané teplo,
které se rovná práci plynu .Ze vzorce pro výpočet práce jsem si vypočetla dráhu pohybu pístu. Ale já jsem neuvažovala o tlaku .Takže tvé řešení je odpovídající těm stavovým rovnicím. Snad jsem tě příliš nezmátla. To jsem nechtěla. Nicméně můžeš to prodiskutovat s učitelem. A dej pak vědět :-).
Je sice asi pozdě, ale i tak bych si dovolil o malý komentář.
Řešení, které coe uvádí pod svým odkazem http://image.dayphorum.eu/show/img-zkLCwuYnKM.png je zcela dobře. Stavová rovnice zkrátka musí být splněna a my známe počáteční pVT a pak známe pT na konci a neznáme jen V. Tak jednoduchou trojčlenkou přes stavovou rovnici můžeme dopočítat výsledný objem přesně tak, ja kto coe udělal.
Problém řešení od Ivany je podle mě v tom, že v takovémto případě není úplně správné použití kalorimetrické rovnice. Děj, ke kterému tady dochází je adiabatický. To jest takový, kde nic neohříváme, ale naopak stlačujeme. Kalorimetrická rovnice je naopak používaná v přesně opačném případě, kdy nic nezlačujeme a jen ohříváme. Konstanta C, která vystupuje u postupu Jeleny je měrná tepelná kapacita při konstantním tlaku kdežto my uvažujeme konstantu C u adiabatického děje, která odpovídá pro konstntní objem*. To jsou zcela jiné hodnoty. Pokud bychom to chtěli řešit přes tepelnou energii, museli bychom psát
n odpovídá molárnímu množství a Cv je tepelná kapacita pro neměnný objem. Pracovat ale s těmito rovnicemi už není příliš v moci středoškoláka, takže bude lepší se držet trojčlenky a stavové rovnice.
*Tady je takový trochu terminus technikus. U adiabatického sěje sice dochází ke změně objemu, ale ve vztahu, který dává do souvislosti změnu vnitřní energie a teplotu plynu se používá právě tato konstanta pro konstantní objem. Dá se odvodit, že to tak je.