Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2008 21:09 — Editoval mathias (02. 12. 2008 21:14)

mathias
Zelenáč
Reputace:   

PŘÍMKA V PROVINĚ

Ahoj, potřebuji pomoc s takovýmhle příkladem- je zadáno
A (1,2)
B (3,4)
A z toho mám vypočítat směrnicový vektor a tvar, normálový, směrový vektor a parametrické vyjádření.
Směrnicový vektor a param. vyjádření jsme pochopil, ale u obecné rovnice (ax+by+c=0) jsem se sekl, nechapu proč to vychází -2+4+c=0 :-(

#2 02. 12. 2008 22:04 — Editoval O.o (02. 12. 2008 22:37)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Re: PŘÍMKA V PROVINĚ

Ahoj :),

on je i směrnicový vektor? To mi asi uteklo, už jsem to dlouho nedělal...

Ale zkusím se trefit do tvého příkladu.

Směrový vektor je ve směru přímky (je s ní rovnoběžný nebo totožný) zatímco vektor normálový je na tuto přímku kolmý => je kolmý i na směrový vektor.

Pro napsání rovnic(e) přímky v rovině potřebujeme buď dva body nebo jeden bod a její vektor (normálový nebo směrový).

Souřadnice vektoru spočítáme jednoduše, když máme dva body. Nejprve si jej samozřejmě nakreslíme, takže např.:

A x----u----> B: směrový vektor u budeme zjišťovat takto: B-A, tzn: B[3; 4]-A[1; 2] = vektor u=(3-1; 4-2)=(2; 2) (konečný bod vektoru minus počáteční).

Tím jsme získali směrový vektor přímky AB. Tzn, můžeme napsat její parametrické rovnice (na ty je potřeba směrový vektor přímky a jeden její bod):

$x=x_0+u_1 \cdot t \nl y=y_0+u_2 \cdot t \nl x=1+2t \nl y=4+2t$, kde t je parametr, u_1; u_2 souřadnice směrového vektoru a x_0; y_0 jsou souřadnice bodu ležícího na přímce.

Dále máme možnost vyjádřit přímku v jejím obecném tvaru, který můžeme zapsat (obecně .)) asi takto: $ax+by+c=0$, kde a,b jsou souřadnice normálového (!) vektoru.

- Normálový vektor se vyznačuje tím, že je kolmý na danou přímku, tudíž je kolmý i na její směrový vektor.

- Jak určíme vektor kolmý na přímku, když známe její směrový vektor?
Jednoduše!

- Víme, že pokud je skalární součin dvou vektorů roven nule, tak jsou vektory na sebe kolmé. Já ti poradím, abys se s tím nemusel stále počítat, že ti bude stačit znát souřadnice jednoho z vektorů (normálový nebo směrový) a k němu kolmý uděláš prohozením jeho souřadnic a u jedné z těchto souřadnic změníš ještě znaménko. Ukáži na příkladě:

- Mějme náš krásný směrový vektor u=(2;2), kolmý vektor k němu tedy získáme záměnou souřadnic a změnou znaménka jedné z nich (je jedno které změníme znaménko ;)). Takže náš normálový vektor (kolmý na tento směrový vektor) označme např. vektor n a bude mít souřadnice n=(-2;2) (tady to přehození není moc viditelné, ale kdyby měl vektor sořuadnice (2;3), tak kolmý na něj bude mít souřadnice (3;-2)).

Můžeme tedy dosadit do obecné rovnice přímky náš přeúžasný normálový vektor, tzn: $ax+by+c=0 -> -2x+2y+c=0$, jak teď zjistíme neznámé c?
Jednoduše! Stačí znovu dosadit nějaký bod, který na této přímce leží. Pro změnu dosadíme bod B:

$-2x+2y+c=0 -> -2 \cdot 3 +2 \cdot 4 +c => c=-2$

Na obecný tvar již známe vše co potřebujeme, takže můžeme dosadit za c a nechat volné neznámé x,y:

$primka \ AB: \ -2x+2y-2=0$

Takhle jsme získali obecnou rovnici přímky.

Teď ještě, jak na směrnicový tvar?
Nejprve se podíváme, jak si ho asi tak obecně zapsat:

$y=kx+q$, kde k je směrnice přímky (jak je nakloněná, počítá se jako tangenta úhlu mezi přímkou a kladnou částí osy x. q je jakési posunutí na ose y (snad jsem nezpletl to q ;)).

Z tohohle tvaru už je vidět, že by nám stačilo vzít rovnici v obecném tvaru a vyjádřit z ní y, že? Tak jdeme na to! :)

$-2x+2y-2=0 => y=\frac{2+2x}{2}$

Takhle už by mohlo vyjádření směrnicovým tvarem stačit, ale jsi určitě zdatný matematik, takže to nenecháš bez úpravy ;)

Jen se nejprve mrkneme, jestli naše vyjádření koresponduje s naším obecným vyjádřením směrnicového tvaru, ok?

$ y=kx+q\nl y=\frac{2+2x}{2} => y=\frac{2}{2}x + \frac{2}{2} => k=\frac{2}{2}; \ q=\frac{2}{2} $

- Jen pro upřesnění, zda-li jsi postupoval správně zjistíš jednoduše. Vezmi bod, o kterém víš, že leží na přímce a dosaď jej do její rovnice (je jedno které) a pokud dostaneš shodné výsledky (u obecné rovnice by ti mělo vyjít 0=0), tak tento bod skutečně leží na přímce určené tvoji rovnicí) ;).

- Další hint: Obecnou rovnici přímky získáme i z pratametrických rovnic, jak? Znovu jednoduše! Stačí, když budeme parametrické rovnice řešít jako soustavu rovnic, kde se musíme zbavit parametru (v anšem případě t) a sečíst tyto rovnice (nakonec vše přehodíme na jednu stranu, aby jsme dostali na straně druhé nulu -viz. obecná rovnice přímky)

Pokud jsem se někde neseknul, tak se ptám, jestli je to pochopitelné a přehledné?

Zápatí