Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2012 22:18 — Editoval jelena (13. 12. 2012 18:39)

Piskotik
Mám ráda pravidla Mat. Fóra!
Pozice: student

Derivace dle definice - pár příkladů

Ahoj, pomohl by nám prosím někdo s těmito příklady? (Postup výpočtu s popisem postupu)

Máme vypočítat derivace podle této definice derivace: f´(x0) = $\lim x{\to X{0}}$ $\frac{f(x) - f(x0)}{x-x0}$

Děkujeme moc za pomoc

f(x) = ln x v bodě e

a  f(x) = ln |x| v bodě -1

Piskotik napsal(a):

Ahoj, potřebovali bychom pomoci s vyřešením příkladu.

Máme vypočítat derivace podle této definice derivace: f´(x0) = $\lim_{x\to x0} \frac{f(x) - f(x0)}{x-x0}$

a) f(x) = ln x v bodě e

f´(e) = $\lim_{x\to e} \frac{ln (x) - ln(e)}{x-e}  =  \lim_{x\to e} \frac{ln\frac{x}{e}}{x-e} $
a dále nevíme, jak postupovat

b) f(x) = ln |x| v bodě -1

f´(-1) = $\lim_{x\to -1} \frac{ln|x| - 0}{x+1} = $ ... dále už také nevíme, jak dál s tou absolutní hodnotou

• (téma jako nevyřešené označil(a) jelena)

#2 12. 12. 2012 22:31

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Derivace dle definice - pár příkladů

#3 12. 12. 2012 23:09

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Ahoj, četla sis ty pravidla? :-))

#4 13. 12. 2012 00:13

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ Piskotik: tak si znova přečtěte body 2 a 3

#5 13. 12. 2012 18:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím v tématu,

prováděla jsem výchovnou práci a domnívám se, že kolegyňka ↑ Piskotik: může pokračovat v tomto tématu - dosavadní snahu jsem přidala do úvodního příspěvku.

Osobně si myslím (oho :-), že stačilo v tomto tématu osvětlit váženým Moderátorům, že pravidla jsou pochopena, 1. příspěvek je editován a 2 úlohy jsou proto, že chcete zjistit rozdíl v přístupu, když v zadání je absolutní hodnota oproti zadání bez absolutní hodnoty (nebo jiné opodstatněné důvody).

2. úloha již se diskutuje tady. K první úloze od úpravy $\lim_{x\to e} \frac{\ln (x) - \ln (e)}{x-e}  =  \lim_{x\to e} \frac{\ln\frac{x}{e}}{x-e}$

bych pokračovala substituci $x-e=u$, potom $x=e+u$, $u\to 0$, tedy se podaří po trošce úprav dojit na použití 4. vzorce z Rychlokurzu (případně důkaz vzorce je zde)

Zdar přeji a dostuduj, prosím, pravidla (přidala jsem Tobě nový titulek) a děkuji za pochopení.

Zápatí