Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vedel by mi niekto pomôcť s týmto dôkazom?
Nech k je dĺžka najdlhšej cesty v grafe G. Dokážte, že (G) k+1
Potrebujem to čo najskôr. Potrebujem to dokázať číselne nie graficky.
Skúšala som to hľadať aj na internete a nikde som to nenašla.
Spísala som si k tomu vzorce.
Možno pomôže že vo všeobecnosti platí, že:
(G) je chromatické číslo, čo najmenej farieb vrcholov, aby hrana obsahovala vrcholy rôznej farby
(G) je maximálny stupeň v grafe
Doporučuji následující postup:
Označit největší nezávislou množinu vrcholů v daném grafu. (V nezávislé množině vrcholů nejsou žádné dva vrcholy spojeny hranou v původním grafu). Tyto vrcholy můžeme obarvit barvou 1. (Proč?)
Všechny vrcholy z grafu odstraníme a zkusíme postup opakovat.
Po konečném počtu kroků postup jistě končí (proč?) a zbývá argumentovat, že počet kroků můžeme shora odhadnout délkou nejdelší cesty v grafu.
↑ rado111:Ne, není nutno argumentaci vést nad konkrétním grafem. Zkrátka označíme největší nezávislou množinu vrcholů v nějakém grafu (nemáme jeden konkrétní graf).
A jak příjdete na nejdelší cestu? Dá se rozmyslet a (a zdůvodnit proč) je každý vrchol v množině sousední s nějakým vrcholem v množině . Nápověda: tady se využije toho, že v~každém kroku vezmeme největší množinu nezávislých vrcholů.
No takže nájdem najväčšiu nezávislú množinu vrcholov hej? No, tak hľadám chromatické číslo.....nie?.....a ked nájdem chromatické číslo tak potom ako zistím najdlhšiu cestu v grafe?Či ako?...a aj tak nechápem ako....:( Lebo ked nemám konkrétny graf tak potom ani neviem ako mám hľadať tú najväčšiu nezávislú množinu vrcholov :(
Ja jsem z toho jelen. Nemohol by ste mi to nejak celkovo vyriesit lebo už sa to pokúšam spraviť asi mesiac a netušim ako sa to robí. Bol by som Vám veľmi vďačný....nejak na papir na pisat a potom mi to nejak oskenovat a poslat ?
↑ rado111:Dodat kompletní řešení není smyslem tohoto fóra (pravidlo 3), takže se vrátím k řešení příkladu.
Tím, že najdete největší nezávislou množinu vrcholů, neurčíme chomatické číslo grafu. V jistém smyslu je to "naopak". Všechny vrcholy (největší) nezávislé množiny vrcholů mohou mít stejnou barvu, protože jsou nezávislé. Jde o to, kolik těch množin najdeme. Jejich počet je jistě větší něž chromatické číslo grafu (proč?) a naopak se dá ukázat (naznačuji v předchozím příspěvu), že jich je méně než je délka nejdelší cesty v grafu.
Když se zargumentují chybějící detaily celého postupu, který jsem tu popsal, tak dostaneme hledaný důkaz.
Ještě jedna poznámka:
největší nezávislou množinu vrcholů nemusíme "hledat", ale předpokládáme, že v daném grafu postě "je". Uvedený důkaz je proto existenční, nikoliv konstruktivní. Důkaz to však pořád je. Není třeba nic "vypčítat". Jen ukážeme platnost nějakých nerovností.
↑ rado111:Nejdelší cestu není třeba hledat. Je jasné, že nejdelší cesta je delší, než Počet množin V_1, V_2, ..., V_l. Toto je klíčvé při argumentaci v důkazu.