Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 12. 2012 21:13

rado111
Zelenáč
Pozice: študent
Reputace:   

Teoria grafov - dôkaz

Vedel by mi niekto pomôcť s týmto dôkazom?

Nech k je dĺžka najdlhšej cesty v grafe G. Dokážte, že $\lambda $ (G) $\le $  k+1

Potrebujem to čo najskôr. Potrebujem to dokázať číselne nie graficky.
Skúšala som to hľadať aj na internete a nikde som to nenašla.
Spísala som si k tomu vzorce.
Možno pomôže že vo všeobecnosti platí, že:
$\lambda $ (G) je chromatické číslo, čo najmenej farieb vrcholov, aby hrana obsahovala vrcholy rôznej farby 
$\triangle $ (G) je maximálny stupeň v grafe

#2 14. 12. 2012 00:44

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Re: Teoria grafov - dôkaz

Doporučuji následující postup:
Označit $V_1$ největší nezávislou množinu vrcholů v daném grafu. (V nezávislé množině vrcholů nejsou žádné dva vrcholy spojeny hranou v původním grafu). Tyto vrcholy můžeme obarvit barvou 1. (Proč?)
Všechny vrcholy $V_1$ z grafu odstraníme a zkusíme postup opakovat.
Po konečném počtu kroků postup jistě končí (proč?) a zbývá argumentovat, že počet kroků můžeme shora odhadnout délkou nejdelší cesty v grafu.

#3 14. 12. 2012 18:58 — Editoval rado111 (14. 12. 2012 18:59)

rado111
Zelenáč
Reputace:   

Vôbec nerozumiem ako nato...:( ja nemám konkrétny graf...a ako to dokážem číselne? To, ako to myslíte Vy to by som si kreslila obrázok ne? A potom ako prídem na tú najdlhšiu cestu?

#4 15. 12. 2012 15:29

petrkovar
Veterán
Web

↑ rado111:Ne, není nutno argumentaci vést nad konkrétním grafem. Zkrátka označíme $V_1$ největší nezávislou množinu vrcholů v nějakém grafu (nemáme jeden konkrétní graf).

A jak příjdete na nejdelší cestu? Dá se rozmyslet a (a zdůvodnit proč) je každý vrchol v množině $V_{i+1}$ sousední s nějakým vrcholem v množině $V_i$. Nápověda: tady se využije toho, že v~každém kroku vezmeme největší množinu nezávislých vrcholů.

#5 15. 12. 2012 18:47

rado111
Zelenáč
Reputace:   

No takže nájdem najväčšiu nezávislú množinu vrcholov hej? No, tak hľadám chromatické číslo.....nie?.....a ked nájdem chromatické číslo tak potom ako zistím najdlhšiu cestu v grafe?Či ako?...a aj tak nechápem ako....:( Lebo ked nemám konkrétny graf tak potom ani neviem ako mám hľadať tú najväčšiu nezávislú množinu vrcholov :(

#6 15. 12. 2012 18:51

rado111
Zelenáč
Reputace:   

Ja jsem z toho jelen. Nemohol by ste mi to nejak celkovo vyriesit lebo už sa to pokúšam spraviť asi mesiac a netušim ako sa to robí. Bol by som Vám veľmi vďačný....nejak na papir na pisat a potom mi to nejak oskenovat a poslat ?

#7 15. 12. 2012 20:35

petrkovar
Veterán
Web

↑ rado111:Dodat kompletní řešení není smyslem tohoto fóra (pravidlo 3), takže se vrátím k řešení příkladu.

Tím, že najdete největší nezávislou množinu vrcholů, neurčíme chomatické číslo grafu. V jistém smyslu je to "naopak". Všechny vrcholy (největší) nezávislé množiny vrcholů mohou  mít stejnou barvu, protože jsou nezávislé. Jde o to, kolik těch množin najdeme. Jejich počet je jistě větší něž chromatické číslo grafu (proč?) a naopak se dá ukázat (naznačuji v předchozím příspěvu), že jich je méně než je délka nejdelší cesty v grafu.
Když se zargumentují chybějící detaily celého postupu, který jsem tu popsal, tak dostaneme hledaný důkaz.

Ještě jedna poznámka:
největší nezávislou množinu vrcholů nemusíme "hledat", ale předpokládáme, že v daném grafu postě "je". Uvedený důkaz je proto existenční, nikoliv konstruktivní. Důkaz to však pořád je. Není třeba nic "vypčítat". Jen ukážeme platnost nějakých nerovností.

#8 15. 12. 2012 22:02

rado111
Zelenáč
Reputace:   

a ako nájdem najdlhšiu cestu?

#9 18. 12. 2012 23:10

petrkovar
Veterán
Web

↑ rado111:Nejdelší cestu není třeba hledat. Je jasné, že nejdelší cesta je delší, než Počet množin V_1, V_2, ..., V_l. Toto je klíčvé při argumentaci v důkazu.

Zápatí