Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o radu, nebyla jsem teď dlouho ve škole a zase plavu ve fyzice.. Za každou pomoc budu moc vděčná. Třeba když uvidím, jak se to počítá, něco z toho pochopím:)
1, osobní automobil o hmotnosti 1t jede nejprve rovnoměrně rychlostí 72km/h a pak po dobu 10s brzdí a sníží rychlost na 54km/h. Jak se v průběhu brždění změnila vnitřní energie brzdové soustavy automobilu?
2, Žák o hmotnosti 70kg se při hodině TV spouštěl rovnoměrně klouzavým pohybem po tyči z výšky 350cm. Vypočtěte, jak velká část energie vyjádřena v % se při tomto ději přemění v mostech tření na přírůstek vnitřní energie, jestli že rychlost rovnoměrného pohybu žáky po tyči je 1,5m/s.
3, Míč o hmotnosti 300g padal volným pádem z výše 6-ti metrů a po dopadu se odrazil do výše 2 metrů. Urči, jak se změnila vnitřní energie míče a podložky v okamžiku prvního dopadu míče na podložku.
bara v 2.) by som vychádzal z takejto úvahy: Na žiaka s hmotnosťou m=70kg pôsobí tiažová sila
. Keďže sa spúšťa rovnomerným pohybom, musí proti tejto sile pôsobiť trecou
silou vyvolanou trením jeho tela o tyč, ktorá bude mať rovnakú veľkosť ako tiažová sila. Táto trecia sila vykoná na dráhe s=350cm prácu
. Keďže vieme, že
, pre prácu bude platiť
.
Ďalej platí, že
. Keďže máme počítať aká veľká časť sa premení na teplo, počítame vlastne
. Ak je požadovaný výsledok v percentách, výsledok len prenásobíme 100.
Môže byť?
Ivana tiež zdravím:),
pravdupovediac nie som si celkom istý či som použil správne pojmy, ten výsledok je na 99% dobre, len si nie som úplne istý či tam ešte netreba dodať nejakú vetu k tejto rovnici:
aby to bolo presné.
Ted jsem v sešitě objevila podobný příklad, který jsme ale počítali takhle:
to by se potom rovnalo 2371,25 a procenta jsme počítali, že jsme výsledek vydělili součtem
a vynásobili stem, to by potom vyšlo 93%. Je to možné počítat i tak? Nevím totiž, jestli to mám v sešitě správně, myslím, že jsme to počítali sami a pak to nekontrolovali, nevím, kde se to tam vzalo:D
hasič o hmotnosti 80 kg sjíždí po tyči, vysoké 5m rychlostí 2m/s. Jaká část energie se přeměnila na přírůstek energie?
řešení:
;
;
;
;
a tohle asi není argument, ale myslím si, že když je tam u toho 2. příkladu zadaná rychlost, tak jí asi budu ve výpočtu potřebovat:D protože pan profesor tam většinou zadává jenom to, co budeme k výpočtu potřebovat. No a abych to vyjádřila v procentech, sečetla bych obě energie, vydělila tím výsledek a vynásobila stem, šlo by to tak? To vaše řešení je určitě správně, ale zajímalo by mě, jestli se to dá spočítat i takhle.