Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ rleg:, ↑↑ symetrala:,
také děkuji, ale nebylo za co - příspěvky Jarrro mají větší přínos (pro mne je čest :-)
Teď se považuje za tabulkový vzorec, ve kterém se vyskytuje
nebo jen
potom
(nebo nějaké "varianty" tohoto zápisu - viz tabulky interálů), potom drobná substituce 
↑↑ symetrala: Ale klíčové je dobré ovládání doplnění na čtverec, pro dosažení úpravy
a drobná substituce
.
To jsem toho pronesla v sekci VŠ :-)
↑↑ rleg:
uz to celé chápu, jen prosím někoho o vysvětlení, jak je dole výsledek a tak v argumentu (1/3 * t) tak co za to t, dosadit?
Musí to vyjít -3arcsin(2+x)/3 , ale pokud za to t dosadim sqrt(5-4x-x^2)/3 , podle te substituce, tak to nevyjde. Děkuji
↑ symetrala:
Zdravím,
tomu, co povídám v příspěvku 26 nejvíce odpovídá úprava od kolegy (nejdřív doplnění na čtverec)
rleg napsal(a):
pokračuji vytknutím 9:
a substituce je
.
My se možná lišíme v rozdělení čitatele, aby vznikly 2 zlomky, jak jsem popisovala, ale princip je stejný. Je to v pořádku? Děkuji.
↑ symetrala:
MAW používá substituci:
, tedy Tebe zajímá, jak MAW dostal
nebo
?
5t mám zde:
zlomek rozdělím na 2 zlomky / to je prvni cast 
jen moje substituce je
, aby se nepletlo s MAW. Je to vidět?
Při mém obrovském obdivu k MAW nechceš se, prosím, projít lidský postup, který zde doporučujeme?
↑ jelena:
já už jsem pochopil postup z MAWu az na ten krok, jak si napsala -10arcos(t/3) (pouze ten argument t/3, nevim co presne dosadit za to t, ber to prosím podle MAWu)
To jak si to ted napsala ty, ze tam mas v 3. uprave ... - -2/5 * 3 (kde si vzala -2/5 *3), tedy tu upravu vubec nechapu. A ten vysledek co ti vyšel, dá ten výsledek co má vyjít? Tedy -10arccos (x+2)/3 ?
↑ symetrala:
To je, co píše Jarrro, potom ještě komentuje kolega rleg v příspěvku 25. Ale to je na můj pohled "trochu umělé zdůvodnění toho, co udělal stroj.
V příspěvku 22 - potřebuji v čitateli uvidět derivaci jmenovatele (přesně kvadratického členu pod odmocninou) a k tomu nějaké číslo.
Tedy upravuji
, abych v tom našla
(derivace kvadratického členu pod odmocninou v jmenovateli)
nejdřív jsem osamostatnila (-2x-4) a donásobím -5/2, tedy nalevo mám 5x a napravo mám 5x.
Teď (v hlavě) roznásobím závorky a mám číslo +10 napravo, proto ještě odečtu za závorkou -3. Potom mám:
.
jelikož jsem -5/2 chtěla vytknout před celý velký zlomek, tak proto to vypádá trochu strašidelně. Klidně rozděl tak:
Já tedy z 2. zlomku rovnou dostanu -3arcsin(...), což je celkový výsledek (v MAW je to 7-10).
Vidíš to tak? Děkuji.
↑ symetrala:
mně vyjde rovnou
, ale Tobě vyjde -10*arcsin(t/3).
,
protože podle vzorce 33 už máš tabulkový integrál s 
Myslím, že už to mám, ale rekapitulace.
V příspěvku ↑ 32: jsem rozdělila integrál na 2 zlomky:
První je 
a zde je substituce
, proto 
--------------------------------------------------
Druhý je
a zde je úprava na úplný čtverec pod odmocninou:
a substituce 
podaří se to celé projít? Děkuji.
↑ symetrala:
první integrál nejdřív zintegruj
, potom dosaď zpět substituci.
Úprava na čtverec - napsal Jarrro, konkrétně začneš opakováním ze SŠ (ZŠ?) :-) a pokračuješ: 
V pořádku, prosím?
↑ symetrala:
Řeš, prosím, jen 2 integrály, co mám. Nic víc. Ve výsledku jsou je 2 části - zkus zadat do WA, prosím. Žádné -10 arcsin nejsou, ono se to v MAW sečte s 7arcsin.
, potom 
↑ symetrala:
není za co, s předvánočním časem to je bída, s trpělivosti to už je lepší :-) jestli budu mít čas a náladu, tak se podívám, zda se MAWu dá nabídnou lepší substituce, aby cesta byla průhlednější. Jinak taková úprava, kdy čitatel upravujeme s ohledem na jmenovatel (hledáme derivaci jmenovatele) se hodí nacvičit + úprava na čtverec. Ještě se podívej do šuplíků na MathTutor.
ano, na závěr je přepis: 
a po substituci
.
jen tak mimochodem, ted jsem narazil na lehky integral(puvodne jsem si myslel). https://dl.dropbox.com/u/28095069/Cloud … 103456.png
Nevíš kde z té substituce sebral MAW odmocninu z t-1 ? Me tam prave vyšlo jen t^2, z té substituce je to přeci logické.
↑ symetrala:
MAW má substituci
, odsud
a to používá pro:
, jelikož
(ještě musí dosadit za x).
Jinak tady si myslím, že se hodí Ostrogradskij, pokud jste měli.
↑ symetrala:
tak už dobré, už to v tom vidím....jen pak tu posledni upravu jak maw udelal(ten vysledek jak presunul tu odmocninu z t-1 do citatele?
↑ symetrala:
teď nevím, co MAW dělal, řekla bych, že per partes. Ostrogradskij je zde rychlejší - zkus se podívat - začátek je první řádek v zelené tabulce, potom levou a pravou strany zderivovat a najít koeficienty (už bych teď čas neměla).