Zdravím, neviem ci toto nahodou nepatri medzi ucivo ZS ale tento príklad (vdaka výsledku) mi príde, zeby sa zmestil aj do uciva strednej skoly
Prosím Vás pomôzete mi ?
Príklad:
Akú cast zmiesaného lesa chcú lesníci vyrúbat, ak ich vedúci nevinne vyhlásil:
Budeme rúbat iba sosny, ktorých je v nasom zmiesanom lese iba 99% . Po výrube budú sosny tvorit 98 % vsetkych ponechaných stromov.
Na výber sú 4 moznosti: a) 1 %
b) 10 %
c) 50 %
d) nedá sa urcit
Nuz, ja by som povedala, ze a) je správne, neviem ani povedat ako som sa k tomu dopracovala, ale správna odpoved podla výsledkov by mala byt c)
Tuna prikládam zdroj: otázka c. 20
Odkaz
Percentá mi moc nejdú (hlavne úlohy typu ako je otázka 9 ci 18.... myslím, ze mi chýba logické myslenie, ale na 9 som nakoniec prisla), snazim sa ich cvicit aj pomocou príkladov, ktore som nasla tuna na fóre niektoré sa podobajú tým v odkaze, ale aj tak mám z percent úplny gulás, tak ak budete mat viac casu tak mozem poprosit aj nejaké odvôvodnenie keby sa dalo? Dakujem, velmi :)
A nerobila som vsetky priklady v odkaze, niektore boli nad moje sily, ale myslim si, ze vo vysledkoch maju minimalne 2 chyby.....
↑ Mary:
Robila som to takto:
V lese sú sosny (s) a nesosny (x).
Pôvodne je sosien 99% zo všetkých stromov, teda
, odtiaľ
.
Rúbali len sosny, nech ich vyrúbali y. Zvyšné sosny tvorili z celého zvyšného lesa 98%.
Teda
, lebo nesosnové stromy zostali všetky (x) a sosnových stromov zostalo s-y.
Z uvedenej rovnice vyplýva, že
.
Pretože z predchádzajúcej rovnice s = 99x, tak po dosadení do druhej rovnice
takže
. Toto sú vyrúbané stromy.
Pôvodný les môžeme teraz zostaviť zo všetkých sosien, ktorých je 99x a nesosnovej časti označenej x.
Pôvodný les sa tým pádom skladá zo
. Z neho vyrúbali y sosien, teda vyrúbali
, ktoré tvoria zo 100x
.
wau! Ďakujem :) ešte to veľmi do mojej hlavy nejde, ale verím, že sa to v strebe, ale v živote mi ma toto nenapadlo !!
Ale ešte predsa len jedna vec :
Pôvodný les môžeme teraz zostaviť zo všetkých sosien, ktorých je 99x a nesosnovej časti označenej x.
Pôvodný les sa tým pádom skladá zo. Z neho vyrúbali y sosien, teda vyrúbali
, ktoré tvoria zo 100x
.
zdá sa, že je to to najlahšie, hlavne keď už mám výsledok ale predsa neviem to pochopiť. Kontkrétne : ako keby sa mi v hlave nevedelo dať dokopy, že ako je možné, že sa dá to povodne
dosadit aj do vypoctu percent a nasledne potom tych
.
Jedine ako to viem pochopit je ked si dosadim za x cislo napr.
takze by bolo ze 100x= 6000 a 50x=3000. A z toho, ze vyrubali 50% lesa.
Len ma stve, ze si za x musim dosadit cislo aby mi to svitlo....
Budem musieť potrénovať...
Ďakujem ešte raz !! :)
↑ Mary:
:-)
V celom príklade hovoríme o tých istých veciach, iba sa na ne raz pozerá z jednej strany a potom z druhej ...
Všetkých pôvodných sosien je s. Medzi nimi, nesosnami a vyrúbanými sosnami existujú vzťahy, popísané v úlohe.
Keď sa to dá dokopy, vyjde takýto zaujímavý výsledok - myslím, že nie veľmi očakávaný...
Ak treba, pokojne sa ešte pýtaj ...