Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 12. 2012 22:44 — Editoval Mary (18. 12. 2012 22:49)

Mary
Zelenáč
Reputace:   

Percentá - les+ otazka č.9

Zdravím, neviem ci toto nahodou nepatri medzi ucivo ZS ale tento príklad (vdaka výsledku) mi príde, zeby sa zmestil aj do uciva strednej skoly
Prosím Vás pomôzete mi ?

Príklad:
Akú cast zmiesaného lesa chcú lesníci vyrúbat, ak ich vedúci nevinne vyhlásil:
Budeme rúbat iba sosny, ktorých je v nasom zmiesanom lese iba 99% . Po výrube budú sosny tvorit 98 % vsetkych ponechaných stromov.

Na výber sú 4 moznosti: a) 1 %
                                    b) 10 %
                                    c) 50 %
                                    d) nedá sa urcit

Nuz, ja by som povedala, ze a) je správne, neviem ani povedat ako som sa k tomu dopracovala, ale správna odpoved podla výsledkov by mala byt c)

Tuna prikládam zdroj: otázka c. 20

Odkaz

Percentá mi moc nejdú (hlavne úlohy typu ako je otázka 9 ci 18.... myslím, ze mi chýba logické myslenie, ale na 9 som nakoniec prisla), snazim sa ich cvicit aj pomocou príkladov, ktore som nasla tuna na fóre niektoré sa podobajú tým v odkaze, ale aj tak mám z percent úplny gulás, tak ak budete mat viac casu tak mozem poprosit aj nejaké odvôvodnenie keby sa dalo? Dakujem, velmi :)

A nerobila som vsetky priklady v odkaze, niektore boli nad moje sily, ale myslim si, ze vo vysledkoch maju minimalne 2 chyby.....

#2 18. 12. 2012 23:40 — Editoval ((:-)) (18. 12. 2012 23:44)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

Re: Percentá - les+ otazka č.9

↑ Mary:

Robila som to takto:

V lese sú sosny (s) a nesosny (x).

Pôvodne je sosien 99% zo všetkých stromov, teda $s = 0,99(s+x)$, odtiaľ  $s = 99x$.

Rúbali len sosny, nech ich vyrúbali y. Zvyšné sosny tvorili z celého zvyšného lesa 98%.

Teda $s-y = 0,98(s-y +x)$, lebo nesosnové stromy zostali všetky (x) a sosnových stromov zostalo s-y.

Z uvedenej rovnice vyplýva, že $s=y+49x$.

Pretože z predchádzajúcej rovnice s = 99x, tak po dosadení do druhej rovnice $99x = y + 49x$ takže $\color{red}y=50x$. Toto sú vyrúbané stromy.

Pôvodný les môžeme teraz zostaviť zo všetkých sosien, ktorých je 99x a nesosnovej časti označenej x.

Pôvodný les sa tým pádom skladá zo $100x$. Z neho vyrúbali y sosien, teda vyrúbali $50x$, ktoré tvoria zo 100x  $\color{red}50\% $.

#3 19. 12. 2012 20:57

Mary
Zelenáč
Reputace:   

wau! Ďakujem :) ešte to veľmi do mojej hlavy nejde, ale verím, že sa to v strebe, ale v živote mi ma toto nenapadlo !!

Ale ešte predsa len jedna vec :

Pôvodný les môžeme teraz zostaviť zo všetkých sosien, ktorých je 99x a nesosnovej časti označenej x.

Pôvodný les sa tým pádom skladá zo $100x$. Z neho vyrúbali y sosien, teda vyrúbali $50x$, ktoré tvoria zo 100x  $\color{red}50\% $.

zdá sa, že je to to najlahšie, hlavne keď už mám výsledok ale predsa neviem to pochopiť. Kontkrétne : ako keby sa mi v hlave nevedelo dať dokopy, že ako je možné, že sa dá to povodne $s=99x$ dosadit aj do vypoctu percent a nasledne potom tych $100x$.

#4 19. 12. 2012 20:58

Mary
Zelenáč
Reputace:   

Jedine ako to viem pochopit je ked si dosadim za x cislo napr.
$x=60$ takze by bolo ze 100x= 6000 a 50x=3000. A z toho, ze vyrubali 50% lesa.
Len ma stve, ze si za x musim dosadit cislo aby mi to svitlo....

Budem musieť potrénovať...
Ďakujem ešte raz !! :)

#5 19. 12. 2012 21:27 — Editoval ((:-)) (19. 12. 2012 21:35)

((:-))
Dana
Místo: Bratislava
Reputace:   285 

↑ Mary:

:-)

V celom príklade hovoríme o tých istých veciach, iba sa na ne raz pozerá z jednej strany a potom z druhej ...

Všetkých pôvodných sosien je s. Medzi nimi, nesosnami a vyrúbanými sosnami existujú vzťahy, popísané v úlohe.

Keď sa to dá dokopy, vyjde takýto zaujímavý výsledok - myslím, že nie veľmi očakávaný...

Ak treba, pokojne sa ešte pýtaj ...

Zápatí