Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
Neviem prísť na rovnicu priamky resp. assymptoty so smernicou pre 
Mne tam vyšlo že a=-18 a b=30 -> y=-18x+30 ... avšak to nie je assymptota so smernicou ... neviem ako sa mám dostať k správnemu výsledku :-/
No na tú by som mohol použiť L hosp. pravidlo .... a počítať to cez limitu (x -> +- nekonečna) f(x)/x=a ... to je ten vzorec pre smernicu assymptoty a potom vzorec lim(x->-+nek.) ( f(x) - a*x ) = b ............... potom dosadím do y=a*x+b ........ tak postupoval tak že som na danú použil L hosp. vyšlo mi :
a= lim(x->+-nek.)
limita z toho je
tak som použil L hosp. zderivolal raz....
No a teraz neviem ako nato.. lebo tento vyraz je neurčitý, keď použijem L hosp. znova i keď to nemá zmysel... my vyjde tá -18 .... lenže tá je nesprávna.
Proste nvm ako k tomu .... teraz cestujem, ale pozriem si to vysvetlenie tvoje hneď ak oprídem domov :) vďaka
Len som sa nevedel pohnúť v tomto prípade hore ďalej
↑ exrebok:
Zdravím,
pokud je funkce
, potom jsi pravděpodobně nepoužil dobře vzorec na výpočet asymptoty se směrnici (už ve výpočtu a chybí f(x)/x).
Ale i tak stupeň polynomu v čitateli bude větší, než v jmenovateli, tedy limita pro výpočet a by měla být ve výsledku "nekonečno" (ještě si zkontroluj, zda +oo nebo -oo). Tedy asymptota se směrnici není. V úvodním tématu sekce VŠ jsou odkazy na kontrolu pomocí MAW a WA. Překontroluj si ještě, prosím.
↑ exrebok:
Zdá se, že zadaná funkce byla pozměněna.
Jestliže graf funkce
má pro
asymptotu o rovnici
, znamená to (populárně řečeno),
že obě křivky (z nichž ta druhá je přímkou) se k sobě neomezeně přibližují .
Graf funkce
ale takovou asymptotu mít nemůže, protože se neomezeně přibližuje k parabole,
která je grafem funkce
, neboť
,
takže
.
A jak víme, parabola žádnou asymptotu nemá.
↑ emer:
V
je situace obdobná jako zde ↑ Rumburak:, tj. křivka v tomto bodě asymptotu nemá.
Ale zde - narozdíl od předchozí úlohy - existuje asymptota v
.
Stránky: 1