Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravim, prosím o radu, mám tu dva příklady a ani s jedním jsem nehnul.
1: 
2:
I= <1;nekonečno) ->tento jsem zkoušel řešit jako kvadratickou rovnici
kde(2-y)=c ale přesto to nevyšlo. Předem děkuji za každou odpověď.
↑ pepa125:
Inverzná funkcia k danej existuje len vtedy, ak je daná funkcia prostá.
Ak prostá nie je na celom D(f), tak inverzná existuje v tej časti D(f), na ktorej prostá je.
Kvadratická funkcia nie je prostá na celom D(f), len na častiach D(f).
Na tých častiach:
V danej rovnici nahradíš premennú x premennou y a premennú y premennou x a zo vzniknutej rovnice vyjadríš y.
To je podstata, k tomu smeruješ...
↑ pepa125:
Jen pro upresneni. Co potrebujes? Chces vedet, jak z toho udelat inverzni funkci?
Jestli Ano, tak jak rika Dana. Musi byt prosta a pokud neni, tak resit jen na intervalech, kde prosta je.
Jinak jak vy to Dano delate, ze vzdy napisete odpoved tak rychle? :-)) Vzdy o neco drive nez ja :-))
↑ pepa125:
Veď Ti aj vyšiel...
Ešte treba uvážiť znamienka + a - pred odmocninou (asi zaváži interval, z ktorého sú terajšie x (bývalé y))...
Prvý sa robí presne tak isto ako druhý... ... iba pozor na intervaly, v ktorých inverzná funkcia existuje (kým klesá - po vrchol - tak je prostá, keď rastie - od vrcholu, tak je prostá)...
↑ pepa125:
za 1. Mel bys tam mit +3 , ptz vzorec pro vypocet korenu z diskriminantu je (-b+-odmD)/2a
a za 2. uvedom si to, co uz zde bylo psano. Inverzni funkce lze delat jen na proste funkci! Proto tam maji mozna jen jedno reseni. Nejspis tam bude take nekde stanoveno za jakych x tuto inverzni fci delali.