Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer, mam zderivovat ,ale nevychazi mi to .. vysledek : http://www.wolframalpha.com/input/?i=lo … derivative
Pocital jsem takhle
je to prozatim dobre nebo ne ?
Dekuji.
↑ frantax:
Podľa mňa - derivuješ logaritmus, potom tú zátvorku za ln (a v nej aj x) a ešte aj x na druhú, ktoré je pod odmocninou...
Vždy, keď je vo "vzorci" niečo iné ako priamo x, treba ešte násobiť deriváciou toho "niečoho"...
Derivuj prvni soucet v logaritmu. Odmocninu mas zase slozenou fci, takze derivuj vnitrek, pak odmocninu. A pote teprve derivuj logaritmus.
Tbuj vysledek je spatne. Nevidim tam nikde derivovane x^2 ani derivovane x.
↑ Emca21:
Diky vsem, cely priklad je takhle
tu levou polovinu jsem zderivoval takhle :
Ted kdyz to dam dohromady s tou pravou polovinou tak by melo vyjit podle skript
Kdyz to dam dohromady ve WA tak vyjde tohle : http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 29%29%2B2x
Divné :(
↑ frantax:
ta leva strana bez toho vyrazu, ktery jsem zderivoval vys by mela vyjit takto (bez upravy)
↑ frantax:
Ty jo, tak to nevim jak jsi to derivoval, ale rekl bych, ze to mas blbe.
zderivujes na 2x
zderivujes jako soucin. Tzn prvni derivujes x..vynasobis odmocninou a pak k tomu prictes derivovanou odmocninu, coz je slozena fukce a tuhle derivaci das krat x.
Chapes?
↑ frantax:
to 2x tam mam a ten zbytek jsem delal jako soucin fci, tak jak si napsal :)
↑ frantax:
Projed si to cele jeste jednou a porovnej muj vysledek s tvojim. Mas podle me spatne uz tu derivaci. S tim pak souvisi i spatny vysledek pri uprave.
↑ frantax:
X^2 jsem zderivoval jako 2X , potom tam je soucin fci. to me vyslo
↑ frantax:
Uz tam mas chybu. Zapomnel jsi u posledniho clenu zderivovat jeste vnitrni funkci pod odmocninou. Z te ti vznikne v citateli 2x.
Takhle to bude
↑ Emca21:
aha jo, to chapu , ted to zkusim dat dohromady s tim zbytkem.
Tak celkovy vysledek ted vysel takhle : http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 29%5E1%2F2
zas jinac nez ve skriptech, tam to vyslo takhle :
↑ frantax:
Nevim, jak jsi upravoval. Jestli zitra (vlastne dneska) budu mit cas, tak si to prepoctu a upravim a napisu jak mi to vyslo :-) Ted uz jdu spat.. Mej se hezky :-)
Ahoj, většinou bych se na to vykašlal a šel spát, ale protože teď v lednu dělám taky zkoušku z matiky (a jsou tam i derivace), tak si to procvičím. :-))
Derivace
Nechce se mi to upravovat ani rozšiřovat teď v noci, ale jsem si jist, že je to dobře a pokud to správně upravíš, dostaneš požadovaný tvar
J.J.
Edit: To jsem celej já, místo toho abych se učil na zkoušku z Managementu, kterou mám v pátek, a docela to ještě neumím, tak tu vysedávám do noci a sepisuju slohy v LaTeXu :-D
↑ Jan Jícha:
Ok diky moc, za ty derivace, ale stejne nevim jak se dostanu k tomu tvaru ve skriptech ...:(