Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré odpoledne
mam zadnou funkci y=
+ arccotg x
potřebuji zjistit průsečíky této funkce s osami x a y. Průsečík s osou y neni problém a vyšel mi
.
U osy x nevím jak početně ten průsečík zjistit, jedině podle grafu, ale profesor to potřebuje početně.
Prosím tedy o jakoukoliv radu.
Hezký den
Bodis

Například jakou numerickou metodu? nějak si nejsem schopen představit co tím myslíš..

NO právě že ho má...
This : http://www.wolframalpha.com/input/?i=arccotgx%3D-x%2F2
Ale máme krapet jiný ten graf než na WA.. Hmmm
Zdravím vás,
funkce arccotg(x) je zrádná, zejména, co se týče používání WA pro kontrolu (bouřlivá debata - někde tam mám i ruční odhad kořene). Proto používejte MAW nebo místo arccotg pište dle doporučení.
Jinak SŠ numerická metoda, kterou pan učitel uzná, je např. metoda bisekce - zkuste pohledat teorii a jinak to také zvládne MAW (půlení intervalu). Stačí to tak? Děkuji.
↑ Mihelherbiii:
Numerické metody jsou zpravidla založeny na tom, že nalezneme poslounost
určenou rekurentním předpisem
založeném na konečném počtu operací (nejlépe aritmetických) takovou, že konverguje a její limita je řešením úlohy.
Stačí tedy spočítat
s dostatečně vysokým intexem, abychom získali řešení s požadovanou přesností.
Ale to, co jsem napsal, je samozřejmě jen hrubý nástin, kolem něhož existují složité teorie.
Nejjednodušší způsob bude, když si rovnici
přepíšeme do tvaru
.
Graf lineární funkce na její pravé straně je jistě jasný ze základní nabo aspoň střední školy, graf funkce
získáme tak, že graf funkce
zobrazíme osovou souměrností dle přímky o rovnici
(což je osa I. a III. kvadrantu) . Grafy funkcí
se protínají v jediném bodě.
↑ Bodis:
Zdravím,
dle ověřování parity a vlastností funkce arccotg. Zkoušeli jste nakonec nakreslit graf v MAW? V pořádku, souhlasí s vyšetřením funkce a s doporučením od kolegy Rumburaka? Děkuji.

Bodis napsal(a):
Mohli by jste sem prosím někdo hodit obrázek nebo odkaz, jak ten graf bude určitě vypadat? POkaždé mi vyjede něco jiného. Děkuji.
Zadal sjem do programu mat mat ( stáhnutí : http://www.slunecnice.cz/sw/matmat/stahnout/ ) funkci
a pak fci
funkce se neprotli ani v jednom bodě funkce
je asymptota..
čemu se ale divím tak, že když zadám původní f-ci do WA a do tohoto programu hodí mi to dva odlišné grafy ( WA: http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … otg%28x%29 , mat mat kdyžtak vyzkoušejte)
V grafu pomocí WA f-ce nemá průsečík s osou x a programu mat mat ho má v okolí bodu 6. Jsem zmatený..:D
↑ jelena:
Bohužel, neustále mám problém, jak zadat tvar té funkce do MAW. Ještě ani jednou se mi nepodařila zobrazit. A co se týče předešlé rady, tak se mi ty dva grafy neprotnou v jednom bodě, ze kterého bych mohl určit průsečik s osou x.
PS: Tak už mi to vyšlo a průsečík vyjde okolo bodu -6, ale jak to vypočítat početně, myslím, že mu to nebude stačit jen v grafické podobě.

Tak po zadání f-ce do MAWu mi vyšel opět jiný graf než ve WA, ale stejný jako v programu mat mat - tedy graf s průsečíkem na ose x
↑ Bodis:, ↑ Mihelherbiii:
MAW a matmat (ten také jsem používala před časem) kreslí dle "místní definice arccotg" - tedy v pořádku. Do MAW vložit tak: x/2+acot(x) a zvolit větší interval, než nastavených -5.
Úplně nejlepší bude, když WA vynecháte a budete pro kontrolu používat MAW. Ohledně početního nalezení průsečíku s osou x jsem tu trochu napsala. Už v pořádku? Děkuji.