Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2013 15:35

Bodis
Zelenáč
Škola: VŠB-FAST
Pozice: student
Reputace:   

Průběh funkce

Dobré odpoledne
mam zadnou funkci  y= $\frac{x}{2}$  + arccotg x
potřebuji zjistit průsečíky této funkce s osami x a y. Průsečík s osou y neni problém a vyšel mi $\frac{\pi }{2}$.
U osy x nevím jak početně ten průsečík zjistit, jedině podle grafu, ale profesor to potřebuje početně.
Prosím tedy o jakoukoliv radu.

Hezký den

Bodis

#2 02. 01. 2013 17:15

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Průběh funkce

Zdravím.

Kořeny rovnice $\frac{x}{2} + \text{arccotg}\,x = 0$  lze "počítat" pouze numerickými metodami, pokud vím.
Záleží na tom, které takové metody jste probíreli a některou z nich použít.

#3 02. 01. 2013 17:49 — Editoval Mihelherbiii (02. 01. 2013 17:55)

Mihelherbiii
Škola: VŠB - TUO FAST
Reputace:   

Například jakou numerickou metodu? nějak si nejsem schopen představit co tím myslíš..

#4 02. 01. 2013 19:02

Emca21
Reputace:   

Jestli mas zapsano dobre. Tak bych rekl (mym laickym okem), ze prusecik s osou x mit nebude. Protoze fakt netusim, co bys dosadil za x, aby ti arccotgx vysel -x/2

Miluju veci, kterym nerozumim!
Miluju matematiku!

#5 02. 01. 2013 20:02 — Editoval Mihelherbiii (02. 01. 2013 20:05)

Mihelherbiii
Reputace:   

NO právě že ho má...
This : http://www.wolframalpha.com/input/?i=arccotgx%3D-x%2F2
Ale máme krapet jiný ten graf než na WA.. Hmmm

#6 02. 01. 2013 21:06

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

funkce arccotg(x) je zrádná, zejména, co se týče používání WA pro kontrolu (bouřlivá debata - někde tam mám i ruční odhad kořene). Proto používejte MAW nebo místo arccotg pište dle doporučení.

Jinak SŠ numerická metoda, kterou pan učitel uzná, je např. metoda bisekce - zkuste pohledat teorii a jinak to také zvládne MAW (půlení intervalu). Stačí to tak? Děkuji.

#7 03. 01. 2013 10:35 — Editoval Rumburak (03. 01. 2013 10:42)

Rumburak

↑ Mihelherbiii:

Numerické metody jsou zpravidla založeny na tom, že nalezneme poslounost $(x_n)$ určenou rekurentním předpisem
založeném na konečném počtu operací (nejlépe aritmetických) takovou, že konverguje a její limita je řešením úlohy.

Stačí tedy spočítat $x_n$ s dostatečně vysokým intexem, abychom získali řešení s požadovanou přesností.

Ale to, co jsem napsal, je samozřejmě jen hrubý nástin,  kolem něhož existují složité teorie.

#8 03. 01. 2013 11:26

Bodis
Zelenáč
Reputace:   

Mohli by jste sem prosím někdo hodit obrázek nebo odkaz, jak ten graf bude určitě vypadat? POkaždé mi vyjede něco jiného. Děkuji.

#9 03. 01. 2013 15:20

Rumburak

Nejjednodušší způsob bude, když si rovnici  $\frac{x}{2} + \text{arccotg}\,x = 0$ přepíšeme do tvaru   $\text{arccotg}\,x = -\frac{x}{2} $ .

Graf lineární funkce na její pravé straně je jistě jasný ze základní nabo aspoň střední školy, graf funkce  $\text{arccotg}\,x$
získáme tak, že graf funkce  $\text{cotg}\,x  ,   x \in \(0, 2\pi\)$  zobrazíme osovou souměrností dle přímky o rovnici $y = x$
(což je osa I. a III. kvadrantu) .   Grafy funkcí  $\text{arccotg}\,x  ,   -\frac{x}{2} $ se protínají v jediném bodě.

#10 06. 01. 2013 10:14

Bodis
Zelenáč
Reputace:   

A co se týče partiy této funkce ? Vím, že nebude sudá ani lichá, ale jak to zjistím početně ?

#11 06. 01. 2013 11:41

jelena
Jelena

↑ Bodis:

Zdravím,

dle ověřování parity a vlastností funkce arccotg. Zkoušeli jste nakonec nakreslit graf v MAW? V pořádku, souhlasí s vyšetřením funkce a s doporučením od kolegy Rumburaka? Děkuji.

#12 06. 01. 2013 11:58

Mihelherbiii
Reputace:   

Bodis napsal(a):

Mohli by jste sem prosím někdo hodit obrázek nebo odkaz, jak ten graf bude určitě vypadat? POkaždé mi vyjede něco jiného. Děkuji.

Zadal sjem do programu mat mat ( stáhnutí : http://www.slunecnice.cz/sw/matmat/stahnout/ )  funkci $\frac{x}{2}$ a pak fci $arccotg(x)$ funkce se neprotli ani v jednom bodě funkce $ y=\frac{x}{2}$ je asymptota..

čemu se ale divím tak, že když zadám původní f-ci do WA a do tohoto programu hodí mi to dva odlišné grafy ( WA: http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … otg%28x%29 , mat mat kdyžtak vyzkoušejte)

V grafu pomocí WA f-ce nemá průsečík s osou x a programu mat mat ho má v okolí bodu 6. Jsem zmatený..:D

#13 06. 01. 2013 12:04 — Editoval Bodis (06. 01. 2013 12:19)

Bodis
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Bohužel, neustále mám problém, jak zadat tvar té funkce do MAW. Ještě ani jednou se mi nepodařila zobrazit. A co se týče předešlé rady, tak se mi ty dva grafy neprotnou v jednom bodě, ze kterého bych mohl určit průsečik s osou x.

PS: Tak už mi to vyšlo a průsečík vyjde okolo  bodu -6, ale jak to vypočítat početně, myslím, že mu to nebude stačit jen v grafické podobě.

#14 06. 01. 2013 12:12

Mihelherbiii
Reputace:   

Tak po zadání f-ce do MAWu mi vyšel opět jiný graf než ve WA, ale stejný jako v programu mat mat - tedy graf s průsečíkem na ose x

#15 06. 01. 2013 23:53

jelena
Jelena

↑ Bodis:, ↑ Mihelherbiii:

MAW a matmat (ten také jsem používala před časem) kreslí dle "místní definice arccotg" - tedy v pořádku. Do MAW vložit tak: x/2+acot(x) a zvolit větší interval, než nastavených -5.

Úplně nejlepší bude, když WA vynecháte a budete pro kontrolu používat MAW. Ohledně početního nalezení průsečíku s osou x jsem tu trochu napsala. Už v pořádku? Děkuji.

Zápatí