Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, chtěl bych se zeptat jaké je pravidlo u rovnic, kterou od které odečítat v při integrování. Nemyslím konečné dosazování ale krok(stranu14) v tom to PDF. http://www.matematika-lucerna.cz/mataly … krivky.pdf
Pak sem našel nějaké příklady jak odčítají ale žádné pravidlo sem v tom nenašel.
Např.:
mínus 
mínus 
mínus 
a pak bych se chtěl zeptat co mám dělat když mám zadané 3 rovnice jedna z nich je y=0 ale když dopočítám x a pak ho dosadím do ostatních 2 rovnic tak mi vyjde stejné číslo a nula to není.
Děkuji.

↑ barth:
1 dotaz - odečítá se vždy horní funkce mínus spodní funkce - což je patrné z grafů ( horní znamená, že část jednoho grafu je na částí druhého grafu)
2 dotaz - tady bych osobně konkrétní situaci, aby se dalo lépe pochopit dotaz ( aspoň pro mě)
↑ marnes:
Takže abych si vždy ty rovnice nějak načrtl, když je nepoznám od pohledu jo.
2)
Toto je teda zadání z písemky, takhle přesně.
,
, 
a výsledek je P=8
Jde o to y=0 no, když totiž spočítám x položením těch mocnin k sobě jako normální tak mi to vyšlo y=2 pokud se nepletu. a x mi vyšlo -2

↑ barth:
1 - a) pokud jdou načrtnout, tak ano. Pokud ne, a známe meze - interval a;b, tak se do jednotlivých předpisů dosadí číslo z intervalu a;b a tam, kde vyjde větší číslo, tak je ta funkce "výš"
2 - y=0 je vlastně osa x, pak jsou tam dvě funkce iracionální. Počítal bych takto
a) meze - odhadoval bych to na -4;2 - jsou to vlastně průsečíky funkcí 
s osou x
b) načrtl byc obrázek
c) funkce
se protínají v nějakém bodě - opět odhaduji x=-2
d) obrazec rozdělím na dva obsahy
první integrál
od -4; do -2
druhý integrál
od -2; do 2
zkus
↑ marnes:
když sem si dal ty integrály s tím rozsahem co si mi napsal tak mi to nevyšlo. vyšlo mi to nula a ne 8.
Já když sem nebral v potaz to y=0, tak mi to vyšlo 6. Zkusím ještě jednou ten příklad a abych odečítal to vrcní od spodního.
EDIT: No tak sem si to zadal do wolframu a bez toho ohraničení y=0 to je nekonečné, takže to je spodní linie a ty rovnice jsou takové 2 V na -4 a 2 takže je to trojuhelník, takže bych asi ty funkce sečetl, když na to tak koukám. Jdu to zkusit.
Vyšlo to správně.
Normálně sem je sečetl a neodečítal sem je. Akorát na konce jsem normáln odečítal vyšší index od spodního při dosazování a vyšlo to 8. Když tam je y=0 tak to je asi 3. strana trojuhelníku a budou se ty dvě rovnice sčítat. Nevím no, potřeboval bych to vědět jistě :-D Jdu spočítat další druhy těchto příkladů.

↑ barth:
Úplně ti nerozumím, ale výsledky těch dvou integrálů se určitě sčítají, jelikož jsem sen obrazec rozdělil na dvě části. Dále nerozumím tvé zmínce o trojúhelnících? tam žádné trojúhelníky nejsou. Obrazec je omezen dvěmi funkcemi iracionálními
Stránky: 1