Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 01. 2013 19:04

barth
Reputace:   

obsah rovinného obrazce ohraničeného křivkami

Zdravím, chtěl bych se zeptat jaké je pravidlo u rovnic, kterou od které odečítat v při integrování. Nemyslím konečné dosazování ale krok(stranu14) v tom to PDF. http://www.matematika-lucerna.cz/mataly … krivky.pdf

Pak sem našel nějaké příklady jak odčítají ale žádné pravidlo sem v tom nenašel.
Např.:

$y_{1}=1-(x-1)^{2}$ mínus  $x+y=0$
$y=2x-4$ mínus $y=x^{2}-3x$
$y=4x-x^{2}$ mínus $y=3x-6$

a pak bych se chtěl zeptat co mám dělat když mám zadané 3 rovnice jedna z nich je y=0 ale když dopočítám x a pak ho dosadím do ostatních 2 rovnic tak mi vyjde stejné číslo a nula to není.

Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) barth)

#2 04. 01. 2013 19:50

marnes

Re: obsah rovinného obrazce ohraničeného křivkami

↑ barth:
1 dotaz - odečítá se vždy horní funkce mínus spodní funkce - což je patrné z grafů ( horní znamená, že část jednoho grafu je na částí druhého grafu)

2 dotaz - tady bych osobně konkrétní situaci, aby se dalo lépe pochopit dotaz ( aspoň pro mě)

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 04. 01. 2013 22:23

barth
Reputace:   

↑ marnes:

Takže abych si vždy ty rovnice nějak načrtl, když je nepoznám od pohledu jo.

2)
Toto je teda zadání z písemky, takhle přesně.

$y=0$ , $y=\sqrt{2x+8}$ , $y=\sqrt{2-x}$

a výsledek je P=8

Jde o to y=0 no, když totiž spočítám x položením těch mocnin k sobě jako normální tak mi to vyšlo y=2 pokud se nepletu. a x mi vyšlo -2

#4 04. 01. 2013 22:35

marnes

↑ barth:

1 - a) pokud jdou načrtnout, tak ano. Pokud ne, a známe meze - interval a;b, tak se do jednotlivých předpisů dosadí číslo z intervalu a;b a tam, kde vyjde větší číslo, tak je ta funkce "výš"

2 - y=0 je vlastně osa x, pak jsou tam dvě funkce iracionální. Počítal bych takto
a) meze - odhadoval bych to na -4;2 - jsou to vlastně průsečíky funkcí $y=\sqrt{2x+8}$$y=\sqrt{2-x}$ s osou x
b) načrtl byc obrázek
c) funkce $y=\sqrt{2x+8}$ $y=\sqrt{2-x}$ se protínají v nějakém bodě - opět odhaduji x=-2
d) obrazec rozdělím na dva obsahy
první integrál $y=\sqrt{2x+8}$ od -4; do -2
druhý integrál $y=\sqrt{2-x}$ od -2; do 2

zkus

#5 05. 01. 2013 13:27 — Editoval barth (05. 01. 2013 13:31)

barth
Reputace:   

↑ marnes:

když sem si dal ty integrály s tím rozsahem co si mi napsal tak mi to nevyšlo. vyšlo mi to nula a ne 8.
Já když sem nebral v potaz to y=0, tak mi to vyšlo 6. Zkusím ještě jednou ten příklad a abych odečítal to vrcní od spodního.

EDIT: No tak sem si to zadal do wolframu a bez toho ohraničení y=0 to je nekonečné, takže to je spodní linie a ty rovnice jsou takové 2 V na -4 a 2 takže je to trojuhelník, takže bych asi ty funkce sečetl, když na to tak koukám. Jdu to zkusit.

#6 05. 01. 2013 13:37

barth
Reputace:   

Vyšlo to správně.
Normálně sem je sečetl a neodečítal sem je. Akorát na konce jsem normáln odečítal vyšší index od spodního při dosazování a vyšlo to 8. Když tam je y=0 tak to je asi 3. strana trojuhelníku a budou se ty dvě rovnice sčítat. Nevím no, potřeboval bych to vědět jistě :-D Jdu spočítat další druhy těchto příkladů.

#7 05. 01. 2013 14:25

marnes

↑ barth:
Úplně ti nerozumím, ale výsledky těch dvou integrálů se určitě sčítají, jelikož jsem sen obrazec rozdělil na dvě části. Dále nerozumím tvé zmínce o trojúhelnících? tam žádné trojúhelníky nejsou. Obrazec je omezen dvěmi funkcemi iracionálními

#8 05. 01. 2013 15:27

barth
Reputace:   

↑ marnes:

Jenom, že se to trochu podobá trojúhelník a to y=0 tvoří třetí stranu :-)

#9 05. 01. 2013 15:29

marnes

↑ barth:
OK, hlavně jestli trochu pomohlo:-)

Zápatí